Knap 15.000 steder bør undersøges for forurening af fluorstoffer

Flere steder i Region Syddanmark er allerede undersøgt og er konstateret forurenede med flourstoffer.

Tusindvis af steder i landet kan være forurenet med de sundhedsskadelige fluorstoffer kendt som PFAS.

Det viser en kortlægning af Danske Regioner, skriver Politiken tirsdag. 14.607 steder i Danmark bør undersøges, lyder det.

- Hvis stofferne dukker op i drikkevandet, og grænseværdien bliver overskredet, så er det alvorligt, siger Hans-Jørgen Albrechtsen, som leder sektionen for vandteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), til Politiken.

De farlige fluorstoffer er dog indtil videre kun i få tilfælde blevet fundet i drikkevand.

Det er Danske Regioner, der har ansvaret for jordforurening i Danmark, og som derfor også står for rensningen, i de tilfælde hvor der ikke kan uddeles et konkret ansvar for forureningen.

Næstformand for Danske Regioner Stephanie Lohse (V) siger til Politiken, at hun forventer, at PFAS vil dukke op på en stor del af de 14.607 lokaliteter, der er under mistanke.

Det skyldes, at man indtil videre har fundet PFAS-forurening på lidt over 80 procent af de omkring 1100 grunde, som man allerede har tjekket.

Hvad er PFOS og PFAS

PFOS er fluorholdige forbindelser, der typisk er blevet brugt til imprægnering og andre specielle anvendelser, hvor der ønskes en vand- og/eller fedtafvisende effekt. Det er forbudt at importere eller sælge PFOS eller kemiske produkter, der indeholder PFOS.

PFOS er skadelig og ophobes i naturen.

PFOS-forbindelserne er uønskede, fordi de er svært nedbrydelige i naturen (er persistente), ophobes i fødekæden (er bioakkumulerende), er giftige over for mennesker og dyr og kan transporteres over lange afstande.

PFOS er et ud af cirka 9.000 fluorstoffer, der samlet går under betegnelsen PFAS-forbindelser.

Region Syddanmark har i løbet af 2021 sammen med kommunerne, Forsvarets Ejendomsstyrelse og Miljøstyrelsen identificeret 46 brandøvelsespladser, der kan være forurenet med PFAS-stoffer.

Kilde: Miljøstyrelsen

Forurening i Esbjerg og Skrydstrup

I foråret 2021 kom det frem, at PFOS havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark.

Her gik køer fra Korsør Kogræsserforening i årevis og indtog stoffet gennem græsset. Giften spredte sig til aftagerne af oksekødet.

Der er siden fundet forurening i Esbjerg Kommune. Her er der blandt andet fundet flourstoffer ved brandskolen på Uglviggårdsvej og Esbjerg Lufthavn. Her har den spredt sig til vandløb og arealer omkring brandskolen. Desuden er der fundet alvorlige forureninger på Flyvestation Skrydstrup.

Ifølge borgmester i Esbjerg Kommune er de i gang med kortlægning af forureningen og undersøgelsen af disse.

- Vi har ikke fundet flere forureningerne siden efteråret. Det er positivt, fortæller borgmester Jesper Frost fra Venstre.

Han frygter dog, at der kan dukke andre sager op.

- Det har jo en snært af pandoras-æske. Det er et stof, der er anvendt indtil for nylig, så der kan være mere, fortæller han.