Oversigt

Kommende V-formand retter blikket mod daginstitutioner

Inden Troels Lund Poulsen senere lørdag med al sandsynlighed bliver valgt som Venstres nye formand på partiets landsmøde, er han klar med sit første politiske udspil.

Mange af landets børnehaver og vuggestuer er i alt for dårlig fysisk stand, mener den nuværende økonomi- og forsvarsminister.

Derfor ønsker Venstre at afsætte en milliard kroner over "de kommende år" til landets daginstitutioner.

- Småbørnsforældrene i Danmark betaler nogle af verdens højeste skatter, og så kan de med rette også have forventninger om, at daginstitutionerne lever op til det, siger Troels Lund Poulsen i en skriftlig kommentar.

- For os i Venstre er det en meget vigtig prioritet at sikre gode forhold for vores børn, når de er i institution.

Præcis hvornår daginstitutionerne skal have pengene, ønsker Venstre at diskutere med sine regeringspartnere, hvis de er med på idéen, lyder det.

Troels Lund Poulsen læner sig op ad evalueringer fra Danmarks Evalueringsinstitut, der blandt andet har konkluderet, at godt en tredjedel af landets vuggestuer er i "utilstrækkelig kvalitet".

- De ekstra penge løser ikke alle udfordringer, men en milliard kroner er mange penge, og man kan rette op på mange af de fysiske skavanker, som vores daginstitutioner i dag lider under, siger han.

Den ene milliard kroner foreslår Venstre at finde i den annullerede planlagte togforbindelse over Vejlefjordbroen. Her fandt man seks milliarder kroner, som skulle bruges til blandt andet børneområdet og klima.

Venstre ser gerne, at særligt nye byggerier af dagsinstitutioner sker gennem såkaldte offentlig-private partnerskaber, så private virksomheder står for byggeriet.

Valg af ny formand

Efter Jakob Ellemann-Jensens afgang som Venstre-formand er det kun Troels Lund Poulsen, der har meldt sig som formandskandidat.

Lørdagens landsmøde i Herning er dermed blot en formel vedtagelse af ham. Efterfølgende skal den nye formand holde formandstale, og her vil dagsinstitutionerne også fylde.