Kommune i Syd- og Sønderjylland tager imod evakuerede børn

To af tre kvinder, som netop er evakueret til Danmark fra Syrien sammen med 14 børn, blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør i Syd- og Sønderjylland. Kvinderne er blevet varetægtsfængslet, og får ikke deres børn med i fængsel. I stedet skal nogle af børnene opholde sig her i landsdelen.

Ifølge TV SYDs oplysninger skal nogle af de børn, der er evakueret fra Syrien, opholde sig i en kommune i Syd- og Sønderjylland. 

Oplysningerne melder ikke noget om, hvor mange børn, der er tale om, eller hvis børn det er. Men Tenna Wilbert, ledende politiinspektør i Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling, fortalte på et et pressemøde, at de sociale myndigheder stod klar til at modtage børnene, da de ankom til de pågældende kommuner, hvor børnene skal opholde sig.

Socialstyrelsens direktør Ellen Klarskov Lauritzen ønsker ikke at fortælle, hvilke kommuner, der har taget imod børnene, da hun mener, at det er vigtigt at skabe ro omkring dem.

- De 14 børn skal integreres i det danske samfund. De skal have et børneliv med tryghed og skolegang og ro i fremtiden.

- Men de kommer ikke til at få en særlig behandling hverken med positivt eller negativt fortegn, siger hun på et pressemøde torsdag.

Kvinde nægtet samvær med sine børn

De to kvinder, der har været for retten i Kolding og i Esbjerg, er begge blevet varetægtsfængslet i op til fire uger. 

Kvinden der blev fremstillet i retten i Esbjerg er etnisk dansk. Hun har fem børn i alderen tre til 13 år. Hun får lov til at se sine børn en halv time om ugen med politiet ved sin side.

Den kvinde, der blev fremstillet i retten i Kolding, har dobbelt statsborgerskab. Ud over sit danske statsborgerskab er hun også statsborger i et østeuropæisk land. 

Hun er mor til otte børn. Syv af dem er evakueret til Danmark fra Syrien sammen med moderen. Den ældste søn kom til Danmark allerede i 2019, fordi han var alvorligt såret af skud i ryggen. 

Kvinden får ikke lov til at se sine børn i den tid hun er varetægtsfængslet. 

Styrelse hjælper kommunerne

Efter domstolene har afgjort, at kvinderne ikke skal tilbringe hverdagen med børnene de næste fire uger, er det kommunerne, der skal klare opgaven. 

Hertil udtaler direktøren i Socialstyrelsen af de vil hjælpe kommunerne med, hvordan de bedst hjælper børnene.

- Vi har forberedt dem på, hvilke børn der kommer. Og hvis de havde brug for viden eller rådgivning omkring at arbejde med traumatiserede børn, så rådgiver vi, siger Ellen Klarskov Lauritzen.