Play

Mand i skybrudsramt landsby tvunget til at flytte i telt

I Fole har Mikael Johannesen allerede barrikaderet huset mod nye skader.
M
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Weekenden kan byde på store mængder regn. Derfor varsler DMI 'Farligt vejr', og det skal tages alvorligt. For konsekvenserne af vandskader er store, mærker Mikael Johannesen.

Utrygheden og frygten er atter oven vande i Fole forud for weekenden.

Det er bare to uger siden, at voldsomt regnvejr satte størstedelen af byen under vand, og i den kommende weekend varsles igen vand fra oven.

- Hver gang det regner, er det stressende. Når der varsles regn, tør jeg næsten ikke at forlade huset i frygt for skader, siger Mikael Johannesen fra Fole.

Mikael Johannesens hus led under skybruddet den 27. juni store vandskader. Forsikringen har endnu ikke behandlet sagen, hvorfor de siden skybruddet ikke har måttet røre de beskadigede områder i huset.

Skaderne i Mikael Johannesens hus er omfattende. Video: Mikael Johannesen

Med blot soveværelset og badeværelset ubeskadiget, kunne familien kun opholde sig der, den første uge efter skaden. Voldsom kloaklugt og tiltagende skimmelsvamp tvang dem dog efter en uge ud i et pavillontelt i haven, da forsikringsselskabet ikke ville genhuse dem. Der har de sovet siden.

- Vi er meget sure og frustrerede over forløbet. Nu varsles der igen regn, så vi må tage en nat i huset. Jeg har dækket alle døre med træplader og fuget dem til, og så håber jeg, at vandet bliver ude i weekenden, lyder det fra Mikael Johannesen.

Teltet er blevet Mikael Johannesen og konens hjem grundet vandskader i huset. Foto: Mikael Johannesen

Mængden af regn, der rammer Syd- og Sønderjylland, er, ifølge TV2 Vejret, dog en dråbe i havet i modsætning til, hvad venter resten af Danmark. Mellem 5-15 millimeter siger prognosen, der dog er forbundet med en del usikkerhed.

Sydvest for landsdelen lurer 45 millimeter nedbør, mens der nordøst vil falde omkring 65 millimeter. En forskydning på bare få kilometer vil derfor kunne betyde, at der igen skal grues for vandskader.

Den forventede mængde nedbør fra fredag eftermiddag til søndag kl. 23:00. Foto: Grafik: TV2 Vejret

I Fole garderes der derfor mod yderligere skader, mens flere borgere også er begyndt at kigge længere ud i fremtiden.

- Haderslev Kommune er ved at bringe sandsække ind forud for weekenden, men mange har også allerede bestilt vandtætte vinduer og døre til fremtiden, beretter Asger Kristensen, tidligere formand i Fole Landsbyråd om stemningen i byen.

På landsplan ventes der ifølge TV2 Vejret at falde mellem 20 og 50 millimeter regn og lokalt op mod 85 millimeter. Hos DMI betyder det, at der for den nordlige del af Syddanmark varsles mod 'Farligt vejr'.

Tre kategorier

Hos Danmarks Meteorologiske Institut varsles der i weekenden for størstedelen af Syd- og Sønderjylland om kraftig regn. For Billund, Vejle, Fredericia, Hedensted og Horsens hedder varslingen dog 'Farligt vejr'.

Betegnelsen 'Farligt vejr' er anden kategorisering af tre, som DMI bruger til at betegne niveauet og potentielle følger af vejret.

Selvom navnene kan lyde drastiske, har de en vigtig beskrivende funktion og er søgt tilpasset vejrniveauets intensitet.

- Navnene kunne egentlig blot have været Kategori 1, 2 og 3. Men ser vi eksempelvis kloakvand i kældre, kan det indeholde sundhedsskadelige bakterier fra rotter, hvorfor det er farligt at være i kontakt med vandet med åbne sår. Derfor kategoriseres det 'Farligt vejr', fortæller Knud-Jacob Simonsen, Beredskabschef hos DMI.

Sådan kategoriserer DMI regn

De tre kategorier hos DMI ser ud således og skiller ved regnvejr ved følgende mængder:

Kategori 1: Voldsomt vejr (Gul):

25-34,9 millimeter nedbør på 6 timer / 30-50 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode

"Vær opmærksom på, at vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og udendørsaktiviteter."

Kategori 2: Farligt vejr (Orange):

35-50 millimeter nedbør på 6 timer / 50-80 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode

"Vær forberedt på, at vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og forstyrre trafik og forsyning. Følg myndighedernes råd, og vær ekstra opmærksom, når du færdes ude."

Kategori 3: Meget farligt vejr (Rød):

Over 50 millimeter nedbør på 6 timer / Over 80 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode

"Følg myndighedernes råd. Vær forberedt på, at der er høj risiko for, at vejrudviklingen kan påvirke dig og dine omgivelser og forstyrre samfundets funktioner."

Kilde: Danmarks Meteorologiske Institut.

Altså følger der med de forskellige varslinger advarsler mod potentielle farer. Derfor opfordrer DMI til, at man holder øje med råd fra myndighederne.

Alvorlige følger efter vandskade

I Fole venter en stor del af borgerne, heriblandt Mikael Johannesen, fortsat på, at deres forsikringsselskaber vurderer skaderne fra slutningen af juni. Mikael og hans kone har dagligt rykket for handling, og situationen tærer på det mentale.

- Det går ud over psyken og er meget ødelæggende. Man går rundt i uvished, fordi man ikke tør røre noget i huset. Skimmelsvampen spreder sig, så jeg føler, at huset bare står og bliver ødelagt, fortæller Mikael Johannesen.

Hos Beredskabsstyrelsen rettes appel mod borgerne, som bør tage sine forbehold, så man ikke ender i samme situation, som Mikael Johannesen.

Det er ifølge Beredskabsstyrelsen forventeligt, at kloaksystemer og vejnet påvirkes af den kraftige regn, ligesom elforsyninger, vand og varme samt telefonnet kan blive ramt af problemer.

Skulle vandet alligevel oversvømme kælder og/eller hus, er der råd at hente.

Sådan skal du gøre ved oversvømmelse

  • Prioritér redningsindsatsen: Red det vigtigste først.

  • Undgå så vidt muligt at røre ved kloakvand, da det kan indeholde sundhedsskadelige bakterier.

  • Hvis du har en pumpe, så sæt den til med det samme.

  • Meld skaden til dit forsikringsskab og/eller et skadeservicefirma.

  • Tjek situationen hos dine naboer. Hvis de ikke er hjemme, så giv dem gerne besked.

  • Når vandet er væk, skal rummene udluftes og udtørres, eventuelt med en affugter. NB! Skru ikke op for varmen, da det fremmer skimmelvækst i våde bygningselementer.

Læs mere på Klimatilpasning.dk

Hvor våd en weekend der venter Syd- og Sønderjylland er der fortsat tvivl om. Der er dog ikke tvivl om vigtigheden af at gøre, hvad man kan for at gardere sig; det understreger konsekvenserne, som Mikael Johannesen oplever.

- Selvom det nok bliver umuligt at sælge, så overvejer vi at sætte huset til salg. Vi magter ikke at få det ødelagt huset igen. Det ødelægger psyken, siger Mikael Johannesen.

Ejner var fanget mellem to forsikringsselskaber - nu er der en løsning på vej

Ejner Vinter ser frem til, at folkepensionen ikke ender op i skadesomkostninger efter en mangelfuld tildækning af tag. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD
Udgivet

Ejner Vinter blev fanget mellem to forsikringsselskaber, men nu er der nyt i sagen, hvor håndværkernes forsikring tilbyder hjælp.

Siden nytårsaften har Ejner Vinter kæmpet en kamp for sit hus og sit ve og vel. Det gamle asbesttag var pillet af huset, og et lag af plast skulle sikre mod regnen. Dog lod nytårsstormen hånt om plastikken, hvilket resulterede i store vandskader i de følgende regnvejrsdage.

Siden da har Ejner Vinter været fanget mellem forsikringsselskaber. Hans eget, Tryg Forsikring, mente ikke, at selskabet skulle dække skaden, og indtil nu, mente håndværkernes forsikringsselskab, Købstædernes Forsikring, heller ikke, at de havde erstatningspligten.

Mandag eftermiddag, 20 dage efter stormen, fik Ejner Vinter dog hjælpen sendt til indbakken.

"Ud fra de oplysninger, vi har fået, kan vi anerkende erstatningspligten, og vi vil betale skaden - med forbehold for kravets størrelse og indhold." Sådan skriver Købstædernes Forsikring til Ejner Vinter.

- Det var en ganske dejlig besked. Men jeg må sige, at den har været længe undervejs. Jeg frygter, at ikke alle har viljen til at kæmpe sådan en kamp, fortæller Ejner Vinter.

Han kan i øjeblikket kigge på drivvåde vægge. Det håber han, der snart kommer en ende på.

- Jeg vil sige, at der er faldet en sten fra mit hjerte. Nu sker der noget. Men nu må vi se, hvor meget der bliver dækket. Jeg håber, at vi får løst problemet, så vi mere eller mindre alle mand slipper af med problemet, siger han.

Købstædernes Forsikring tilbyder betaling

Efter tvSyd lavede optagelserne med Ejner Vinter, har Købstædernes Forsikring haft en af deres taksatorer ude og besigtige skaderne. De har konkluderet, at deres kundes indsats har været mangelfuld, og at de dermed påtager sig erstatningspligten.

- Vi har lavet en ny, samlet vurdering. Ud fra den første beskrivelse fra vores kunde, fandt vi ikke noget kritisabelt. Alligevel havde vi fredag en mand ude og kigge på ejendommen. Ud fra de nye oplysninger har vi kigget på sagen igen og har til formiddag konkluderet, at vi har erstatningspligten, forklarer Morten Fruergaard, der er skadesdirektør hos Købstædernes Forsikring.

Desuden har forsikringsselskabet ros til Ejner Vinter, som de mener, har gjort alt hvad han kunne i situationen. De 20 dages slid går derfor ikke ubemærket hen.

- Der er ingen tvivl om, at det har været lang tid at gå i de forhold. Vi har ventet på svar fra eksterne kilder og fra vores kunde. Derfor har det været ude af vores kontrol. Jeg ville dog ønske, at vi havde været derude tidligere, fortæller Morten Fruergaard.

Hvad angår forsikringsselskabets forbehold overfor kravets størrelse og indhold, så er det en standard skrivelse, fortæller Morten Fruergaard.

- Han vil blive stillet, som hvis skaden ikke var sket. Altså beror det på en konkret vurdering, som vi nu skal have lavet, forklarer han.

Nu ligger det fast: Byens skole får dødsstødet

Egekratskolen i Grimstrup lukker pr. 31. juli. Foto: Skraafoto.dk
Udgivet

Byrådet i Esbjerg Kommune har mandag aften vendt tomlen op til planerne om at lukke skolen i Grimstrup.

De 42 elever på Egekratskolen i Grimstrup skal efter sommerferien skifte skole.

Det ligger fast efter et byrådsmøde i Esbjerg Kommune mandag aften.

Lukningen er en del af en besparelse på skoleområdet i Esbjerg Kommune, hvor der årligt skal spares fem millioner kroner frem til 2027.

Et tab for en landsby

Flere af de byrådspolitikere, der mandag kommenterede lukningen i byrådssalen, var inde på, at det ikke er den sjoveste opgave at tage stilling til, om en skole skal lukke.

- Om man lukker købmanden eller skolen, så er det et tab for en landsby, sagde Venstres Kurt Bjerrum, der også tilføjede, at der også kan være for få elever på en skole.

Foto: Malthe Noes

Flere var også inde på, at de mente, det var for børnenes bedste, og at en skole med for få elever vil gå ud over trivslen og skolens bæredygtighed.

- Det er en hård nød at knække, når elevtallet er så lavt, fortalte Jørn Boesen Anders (SF), som tilføjede, at han nu håber, der lokalt er opbakning til den friskole, som flere borgere i Grimstrup er begyndt at arbejde på.

Et ud af tre tiltag

Skoledistriktet sammenlægges med Nordre Skole i Bramming, så de 42 elever fra 0. til 6. klasse på Egekratskolen fra 1. august nu også tilbydes en plads på skolen i Bramming. Nordre Skole er i forvejen overbygningsskole for Egekratskolen - det vil sige, at eleverne blev flyttet derover, da de begyndte i 7. klasse.

Lukningen var et ud af tre tiltag i forhold til skolestrukturen, som byrådet mandag stemte for. I Vejrup skal man lægge skolen og børnehaven Snurretoppen sammen til det, man nu kalder Vejrup Børneby, men man også vil flytte Tale-Høre-Centret fra Danmarksgadeskole til Præstegårdsskolen.

TIP MIG - jeg dækker Esbjerg Kommune!

Undrer du dig over noget? Har du mistanke om, at noget er galt? Eller kender du til fantastiske mennesker eller historier, som andre bør høre om? Jeg følger din kommune tæt og vil gerne høre, hvad der rører sig hos dig. Send en mail, hvis du har noget, jeg bør se nærmere på.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com