Mand i skybrudsramt landsby tvunget til at flytte i telt
Weekenden kan byde på store mængder regn. Derfor varsler DMI 'Farligt vejr', og det skal tages alvorligt. For konsekvenserne af vandskader er store, mærker Mikael Johannesen.
Utrygheden og frygten er atter oven vande i Fole forud for weekenden.
Det er bare to uger siden, at voldsomt regnvejr satte størstedelen af byen under vand, og i den kommende weekend varsles igen vand fra oven.
- Hver gang det regner, er det stressende. Når der varsles regn, tør jeg næsten ikke at forlade huset i frygt for skader, siger Mikael Johannesen fra Fole.
Mikael Johannesens hus led under skybruddet den 27. juni store vandskader. Forsikringen har endnu ikke behandlet sagen, hvorfor de siden skybruddet ikke har måttet røre de beskadigede områder i huset.
Med blot soveværelset og badeværelset ubeskadiget, kunne familien kun opholde sig der, den første uge efter skaden. Voldsom kloaklugt og tiltagende skimmelsvamp tvang dem dog efter en uge ud i et pavillontelt i haven, da forsikringsselskabet ikke ville genhuse dem. Der har de sovet siden.
- Vi er meget sure og frustrerede over forløbet. Nu varsles der igen regn, så vi må tage en nat i huset. Jeg har dækket alle døre med træplader og fuget dem til, og så håber jeg, at vandet bliver ude i weekenden, lyder det fra Mikael Johannesen.
Mængden af regn, der rammer Syd- og Sønderjylland, er, ifølge TV2 Vejret, dog en dråbe i havet i modsætning til, hvad venter resten af Danmark. Mellem 5-15 millimeter siger prognosen, der dog er forbundet med en del usikkerhed.
Sydvest for landsdelen lurer 45 millimeter nedbør, mens der nordøst vil falde omkring 65 millimeter. En forskydning på bare få kilometer vil derfor kunne betyde, at der igen skal grues for vandskader.
I Fole garderes der derfor mod yderligere skader, mens flere borgere også er begyndt at kigge længere ud i fremtiden.
- Haderslev Kommune er ved at bringe sandsække ind forud for weekenden, men mange har også allerede bestilt vandtætte vinduer og døre til fremtiden, beretter Asger Kristensen, tidligere formand i Fole Landsbyråd om stemningen i byen.
På landsplan ventes der ifølge TV2 Vejret at falde mellem 20 og 50 millimeter regn og lokalt op mod 85 millimeter. Hos DMI betyder det, at der for den nordlige del af Syddanmark varsles mod 'Farligt vejr'.
Tre kategorier
Hos Danmarks Meteorologiske Institut varsles der i weekenden for størstedelen af Syd- og Sønderjylland om kraftig regn. For Billund, Vejle, Fredericia, Hedensted og Horsens hedder varslingen dog 'Farligt vejr'.
Betegnelsen 'Farligt vejr' er anden kategorisering af tre, som DMI bruger til at betegne niveauet og potentielle følger af vejret.
DMI varsel om kraftig regn og lokale skybrud : https://t.co/7kpLEKVvuL pic.twitter.com/LgXWB41klq
— DMI (@dmidk) July 12, 2024
Varsling fra DMI forud for weekenden
Selvom navnene kan lyde drastiske, har de en vigtig beskrivende funktion og er søgt tilpasset vejrniveauets intensitet.
- Navnene kunne egentlig blot have været Kategori 1, 2 og 3. Men ser vi eksempelvis kloakvand i kældre, kan det indeholde sundhedsskadelige bakterier fra rotter, hvorfor det er farligt at være i kontakt med vandet med åbne sår. Derfor kategoriseres det 'Farligt vejr', fortæller Knud-Jacob Simonsen, Beredskabschef hos DMI.
Sådan kategoriserer DMI regn
De tre kategorier hos DMI ser ud således og skiller ved regnvejr ved følgende mængder:
Kategori 1: Voldsomt vejr (Gul):
25-34,9 millimeter nedbør på 6 timer / 30-50 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode
"Vær opmærksom på, at vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og udendørsaktiviteter."
Kategori 2: Farligt vejr (Orange):
35-50 millimeter nedbør på 6 timer / 50-80 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode
"Vær forberedt på, at vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og forstyrre trafik og forsyning. Følg myndighedernes råd, og vær ekstra opmærksom, når du færdes ude."
Kategori 3: Meget farligt vejr (Rød):
Over 50 millimeter nedbør på 6 timer / Over 80 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode
"Følg myndighedernes råd. Vær forberedt på, at der er høj risiko for, at vejrudviklingen kan påvirke dig og dine omgivelser og forstyrre samfundets funktioner."
Kilde: Danmarks Meteorologiske Institut.
Altså følger der med de forskellige varslinger advarsler mod potentielle farer. Derfor opfordrer DMI til, at man holder øje med råd fra myndighederne.
Alvorlige følger efter vandskade
I Fole venter en stor del af borgerne, heriblandt Mikael Johannesen, fortsat på, at deres forsikringsselskaber vurderer skaderne fra slutningen af juni. Mikael og hans kone har dagligt rykket for handling, og situationen tærer på det mentale.
- Det går ud over psyken og er meget ødelæggende. Man går rundt i uvished, fordi man ikke tør røre noget i huset. Skimmelsvampen spreder sig, så jeg føler, at huset bare står og bliver ødelagt, fortæller Mikael Johannesen.
Hos Beredskabsstyrelsen rettes appel mod borgerne, som bør tage sine forbehold, så man ikke ender i samme situation, som Mikael Johannesen.
DMI varsler risiko for kraftig regn og skybrud fra klokken 17 i eftermiddag og et døgn frem. Se her hvordan du kan forebygge skader: https://t.co/gtZXHcgHiE #politidk
— Syd- og Sønderjyllands Politi (@SjylPoliti) July 12, 2024
Beredskabsstyrelsens appel til danskerne
Det er ifølge Beredskabsstyrelsen forventeligt, at kloaksystemer og vejnet påvirkes af den kraftige regn, ligesom elforsyninger, vand og varme samt telefonnet kan blive ramt af problemer.
Skulle vandet alligevel oversvømme kælder og/eller hus, er der råd at hente.
Sådan skal du gøre ved oversvømmelse
Prioritér redningsindsatsen: Red det vigtigste først.
Undgå så vidt muligt at røre ved kloakvand, da det kan indeholde sundhedsskadelige bakterier.
Hvis du har en pumpe, så sæt den til med det samme.
Meld skaden til dit forsikringsskab og/eller et skadeservicefirma.
Tjek situationen hos dine naboer. Hvis de ikke er hjemme, så giv dem gerne besked.
Når vandet er væk, skal rummene udluftes og udtørres, eventuelt med en affugter. NB! Skru ikke op for varmen, da det fremmer skimmelvækst i våde bygningselementer.
Læs mere på Klimatilpasning.dk
Hvor våd en weekend der venter Syd- og Sønderjylland er der fortsat tvivl om. Der er dog ikke tvivl om vigtigheden af at gøre, hvad man kan for at gardere sig; det understreger konsekvenserne, som Mikael Johannesen oplever.
- Selvom det nok bliver umuligt at sælge, så overvejer vi at sætte huset til salg. Vi magter ikke at få det ødelagt huset igen. Det ødelægger psyken, siger Mikael Johannesen.