Borgmester om mangel på arbejdskraft: Største udfordring i nyere tid

Hotel- og restaurationsbranchen er ekstra hårdt ramt af mangel på arbejdskraft, og det mærker Agerbæk Hotel i Varde Kommune også.

Tal fra Danmarks Statistik onsdag viser, at der er mangel på arbejdskraft i hele Danmark. 

Det gør sig dog især gældende i serviceerhvervene, hvor 33 procent af virksomheder melder om mangel på arbejdskraft, hvilket er steget fra 28 procent i august, og dermed er ny rekord.

Herunder er turistbranchen ekstra hårdt ramt. 63 procent af blandt andet hotel- og restaurantvirksomheder melder om manglende arbejdskraft.

Sådan fordeler tallene sig for serviceerhvervene:

Over hele serviceerhvervet melder 33 procent af virksomhederne manglende arbejdskraft. Det er en stigning fra 28 procent siden august.


Største stigning ses hos forlag, tele og it, hvor andelen stiger fra 21 procent til 32 procent.


Turisme, der omfatter hoteller og restauranter, melder 63 procent af virksomheder om mangel på arbejdskraft.


Rengøring og andet operationel service (herunder vikarbureauer) oplever en stigning til 61 procent i september.

I Varde Kommune genkender borgmester Erik Buhl, Venstre, problematikken.

- Det er den største udfordring, vi har stået med i nyere tid, og det truer vores fremtid i forhold til at vækste og yde en ordentlig service, siger han til TV SYD.

Han påpeger også, at det både er et problem internt i kommunen og eksternt i virksomhederne og fortæller til TV SYD, at han allerede har oplevet de første konsekvenser af det.

Han fremhæver et spisested, der mener at have tabt op mod to millioner kroner i omsætning i juli og august på grund af netop manglende arbejdskraft.

Har aldrig oplevet noget lignende

Kristian Rossau og hans kone, Lis, er nogle af restauratørerne, der har oplevet konsekvensen ved manglende arbejdskraft. De driver sammen Agerbæk Hotel i samme kommune.

- Det er umuligt af finde medarbejdere. Det er så godt som umuligt. Vi har ingen tilbud på det, siger han

Det betyder, at Agerbæk Hotel blandt andet har været nødt til at sige nej til selskaber, og Kristian Rossau peger også på, at det betyder, at de ikke kan udvikle deres forretning.

- Vi aner simpelthen ikke vores levende råd, og der er ikke nogle i vores netværk, der kan hjælpe os, siger Kristian Rossau.

Løsninger skal hentes udefra

Borgmester Erik Buhl fortæller, at kommunen arbejder intensivt på at finde løsninger, og mener, at vejen frem er at sørge for, at de, der allerede er i arbejde, har ordentlige vilkår.

Han peger dog også på, at man kan søge andetsteds hen.

- Vi skal også være bedre til at ansætte folk fra andre baggrunde, måske fra Østeuropa, og få dem til at fungere i vores landsdel, siger han.