Marco og 13.900 andre tyskere arbejder i Danmark: Arbejdet er mere afslappende her

Foto: Candofilm
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver dag pendler 13.900 tyskere over den danske grænse. Marco Weber er en af dem. Han kører selv fra Flensborg til Frøslev hver dag.

Marco Weber sætter sig ind bag rattet i den sorte Volvo i Flensborg hver dag. Iført sin gule refleksjakke er kursen sat mod Frøslev. 

Han har sit id-kort og mobiltelefon tæt på sig, hvis nu grænsebetjentene vil stoppe ham. De udveksler knap nok en sætning, men nøjes med et "god dag" og et smil. 

Nu er Marco Weber i Danmark.

Den tur har han taget mange tusinde gange.

I de sidste 20 år har han været grænsependler, hvor han dagligt tager turen fra Flensborg til Frøslev i Padborg for at komme på arbejde.

Men han er langt fra den eneste.

Ny serie på TV SYD

Marco Weber medvirker i en ny dokumentarserie på TV SYD, Porten til Europa, som kan ses her.

Ifølge tal fra Region Sønderjylland-Schleswig pendler 14.500 personer over den dansk-tyske grænse, hvoraf 13.900 af dem pendler fra Tyskland til Danmark. 

Én af dem er Marco Weber. 

Han arbejder som teamleder ved Frøslev Træ, og der er flere årsager til, at han vælger at arbejde i Danmark.

13.900 personer kører fra Tyskland til Danmark for at arbejde. Foto: Candofilm

- Det er meget stor forskel på, hvad der forventes af medarbejdere på virksomheder i Sønderjylland og i Schleswig. Omgangstone, dresscode, tradition for dokumentation og frihed i arbejdet er meget mere afslappet i Danmark, og det tiltrækker mange tyskere. Selvfølgelig er lønnen også markant bedre, siger han. 

Jeg har ikke den følelse, at jeg kører til et andet land.

Marco Weber, Teamleder, Frøslev Træ

En anden ting, som Marco Weber også godt kan lide ved Danmark, er tiltaleformerne til cheferne. Han fortæller, at man i Tyskland tiltaler cheferne som "De" og ikke "du".

I Danmark er det noget helt andet. Her er man dus med cheferne. 

- Det er noget, jeg rigtig godt kan lide, siger han.

Dansk-tysk nøglemedarbejder

En betingelse, for at Marco Weber kunne arbejde hos Frøslev Træ, var, at han lærte dansk. Udover at være teamleder er han også bindeleddet mellem de danske og tyske medarbejdere i virksomheden. 

Det er nemlig ikke alle, som behersker det danske sprog i produktionen.

- Vi er meget afhængige af arbejdskraft fra Tyskland. Cirka 25 procent af vores arbejdsstyrke er fra udenlandsk arbejdskraft. Derfor er Marco ikke alene en nøglemedarbejder på kontoret, men også for vores medarbejdere ude på pladsen. Dels på grund af de sprogbarrierer der kan være, men også de kulturelle forskelle der kan være mellem de danske og tyske ansatte, siger produktionschefen Jørgen Johansen.

Marco Weber fungerer som bindeled mellem de danske og tyske medarbejdere. Foto: Candofilm

Det er også en af grundene til, at Marco Weber hver dag tager sin gule refleksjakke på og går en tur rundt på pladsen. Han vil gerne snakke med medarbejderne og sørge for, at de har det godt. 

Det er vigtigt for ham. 

Jeg kan godt forestille mig, at der i fremtiden kommer flere grænsependlere.

Marco Weber, Teamleder, Frøslev Træ

Corona var svær for grænse-fabrikken

Da corona ramte grænselandet, var det en helt ny situation for fabrikken. Grænserne til Danmark blev lukket, og der kom krav fra Tyskland om kun at køre, hvis man havde et anerkendelsesværdigt formål. 

Det betød, at der kom udfordringer med de tyske medarbejdere og også Marco Weber selv. 

Alle tyske medarbejdere skulle have papir på, hvor de arbejdede, og i hvilket tidsinterval de arbejdede. 

- Da man besluttede at lukke grænsen, fik vi rigtig travlt. Vi skulle lave breve til alle tyske medarbejdere, og der var Marco igen en rigtig vigtig spiller. De medarbejdere i Tyskland, som ikke kunne nå at hente dem, kunne hente dem ved Marco senere. Så kunne de komme herop igen om mandagen, siger Jørgen Johansen. 

Marco Weber kan godt lide, at man ikke siger hr. til cheferne i Danmark. Det gør man i Tyskland siger han. Foto: Candofilm

En anden udfordring ved Frøslev Træ var, at deres medarbejdere under starten af corona-pandemien kom fire til fem timer for sent. Det skyldtes, at testkapaciteten i Tyskland, tæt på Flensborg, var rigtig lav. Da gik det op for Frøslev Træ, hvor vigtig deres tyske medarbejdere var.

- Vi blev meget bevidste om, hvor mange af vores tyske medarbejdere, der er nøglemedarbejdere i produktionen. Hvis ikke de kom frem, så var der nogle ting, vi ikke kunne producere, siger han.

Grænsependlere i tal

  • To tredjedele af de tyske pendleres bidrag til den danske økonomi bliver lagt i Sydjylland
  • Grænsependlere mellem Danmark og Tyskland tjente 2.2 mia. kroner efter skat i 2015
  • Grænsependlerne betalte 664 millioner i skat til den danske og tyske statskasse i 2015


Kilde: Region Sønderjylland-Schleswig

Flensborg er hjemmet - indtil videre

Tilbage til Marco Weber. Arbejdsdagen er slut. Han sidder bag rattet i den sorte Volvo - stadig iført sin gule refleksjakke. Han vinker til sine kollegaer, når han kører forbi dem på fabrikkens store udeareal.

Hans søn går i børnehave i Danmark. Marco Weber vil gerne have, at sønnen lærer dansk. Foto: Candofilm

Han er på vej hen til det, som han kalder hjem i Flensborg. Men selvom familien bor i Tyskland, har de stadig forbindelser i Danmark. Hans søn går i børnehave i Danmark.

- Min søn Lasse går i børnehave i Danmark, fordi vi mener, at det er en fordel at lære dansk fra barnsben. Så er der også en tanke om, at hvis han vil studere eller have et job i Danmark, så tror jeg, at det er en fordel.

Marco er ikke den eneste i familien, som kan lide Danmark. Hans kone kan også godt lide den danske mentalitet, og det er blandt andet derfor, at de også holder ferie i Danmark. 

- Det kan godt være, at vi flytter til Danmark, siger han.

Storkeungerne har endnu ikke lært at flyve, og det er der en grund til

Video: Søren Pors Grundahl, TV SYD / Storkene.dk
Udgivet

De basker og basker med vingerne i reden i Smedager, alligevel er ingen af de nu omkring ni uger gamle storkeunger lettet endnu.

De fire storkeunger i Smedager ser man i disse dage ofte stå på kanten af reden, mens de basker ihærdigt med vingerne. De øver sig i at flyve.

Du kan hele døgnet følge livet i storkereden her.

De er nu omkring ni uger gamle, og de burde alle have været ude at flyve for første gang, men det har de ikke.

- De har det for godt, tænker jeg, og det kan der være flere årsager til, siger Jesper Leegaard, fra foreningen Storkene.dk

Ifølge storkeeksperten kan det være fordi, at forældrene Thorkild og Connie opfører sig som det, vi i menneskeverdenen kalder for 'curlingforældre'.

- De henter simpelthen for meget mad til dem. Normalt begynder forældrene at komme med mindre og mindre mad til ungerne, for at få dem jaget af reden. Men det er tydeligt, at de ikke er sultne nok til at få lettet rumpen fra reden, siger Jesper Leegaard og fortsætter:

- Det kan være, at forældrene instinktivt ved, at den megen regn og blæst kan være for farlig for dem at tage deres første flyvetur i, så de derfor er fortsat med at fodre dem så godt. Det er ikke noget, vi ved med sikkerhed, men absolut en overvejelse.

De fire uger er tre hanner og en hun. Den ene af hannerne bærer en GPS-sender. I løbet af den kommende uge sætter TV SYD en SMS-afstemning i gang, hvor alle interesserede kan stemme om ungernes navne.

Se de flotte folkedragter fra Fanøs traditionsrige festival her

Udgivet

I denne weekend er der fest i Nordby på Fanø. Øboerne fejrer deres helt særlige kulturhistorie og tilhørsforhold til øen i Vadehavet.

Hele weekenden har man kunnet støde på folk i traditionelle fanødragter rundt omkring i Nordbys gader. Byen og øen fejrer nemlig deres kulturhistorie som sejlskibs-ø med en tredagesfest med musik, optog og 'bryllup' i traditionelt tøj.

Traditionel Sønderhoning-dans til fannikerdage.

- Der er virkelig mange, som har støttet op om festen. Lørdag var vi i optoget gennem byen omkring 300 kvinder i de traditionelle dragter, fortæller Ryon Petersen, der er formand for Fannikerdagene, og fortsætter:

- Der er også mænd, der tager tidstypisk tøj på, vi har ikke en dragt som sådan til mændene. De var for de flestes vedkommende sømænd.

Modsat mange andre steder i Danmark har Fanø formået både at bevare deres traditionelle dragter, som bliver båret af mange øboere ved særlige lejligheder som bryllupper og ikke mindst under den tre dage lange fest, der altid afholdes den anden weekend i juli. 

Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kom for første gang i år for at feste med fannikerne. Foto: Fannikerdagene/privat

I de senere år er der også kommet andre vadehavsøboere til Fanø for at feste og fejre den særlige kulturhistorie. blandt andet er folk fra Rømø og Mandø dukket op i deres folkedragter. I år er Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kommet for at feste med fannikerne.

Det er almindeligt at børnene også har en fanødragt på ved festlige lejligheder. Foto: Fannikerdagene/privat

- Det er meget interessant for os, at folk fra andre vadehavsøer har lyst til at være med, og at de kommer i deres egnsdragter. Og selvom vores dragter er forskellige, så kan man godt visse af de samme referencer på dragterne, siger Trine Buhl, der også er medlem af foreningen Fannikerdagene.

- Vi er jo forbundet via havet, da det ind til for ikke så mange år siden var lettere at komme fra det ene sted til det andet til havs og ikke til lands, så derfor har der været mere kontakt øerne i mellem frem for ind i landet, siger Trine Buhl.

Mænd har ikke en traditionel dragt på Fanø, men historisk set var de ofte klædt i sømandstøj, da mange sejlende på de syv verdenshave. Foto: Fannikerdagene/privat

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com