Mindretallene til regeringen: - Glem ikke grænselandet og mindretallene

I en fælles erklæring appellerer Sydslesvigsk Forening (SSF), Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og Slesvigsk Parti (SP) til regeringen.

I en fælles presseerklæring og appel til statsminister Mette Frederiksen (S), appellerer det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland til ikke at glemme grænselandet i snakken om genåbning af den dansk-tyske grænse.

Erklæringen er underskrevet af formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), Gitte Hougaard-Werner, formand for Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), Hinrich Jürgensen, landsformand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), Flemming Meyer og formand for Slesvigsk Parti (SP), Carsten Leth Schmidt.

- Vi hilser det velkommen, at den danske regering er villig til at åbne grænsen for tyske turister og udvide personkredsen, som kan få et anerkendelsesværdig formål i Danmark. Efter at den tyske regering har erklæret sig parat til at åbne den dansk-tyske grænse, er det vigtigt at sende et positiv signal og sige ja til håndsrækningen. Alligevel er vi bekymret for, om regeringen overser grænselandets behov, står der i erklæringen.

- Grænselukningen var et nødvendigt skridt i krisens første fase, som vi har understøttet. Men den har store negative konsekvenser for grænselandet, både menneskeligt, kulturelt og økonomisk, idet regionen er kendetegnet ved de mange tætte bånd, der er knyttet på tværs af grænsen, skriver forfatterne til erklæringen.

Særligt det faktum, at grænselukningen falder sammen med 100-året for genforeningen, er ærgerligt, mener parti- og mindretalsformændene.

- Det er bittert, at grænselukningen netop skete i det år, hvor vi allesammen ville fejre 100-års jubilæum for grænsedragningen i 1920 og det dansk-tyske venskabsår med den positive udvikling for mindretallene her i området og for det gode naboskab mellem landene. Navnlig nu hvor Danmark netop sammen med Tyskland har nomineret mindretalsmodellen til UNESCO. Derfor bør Danmark være særlig bevidst om grænselandets og mindretallenes betydning.

Med henvisning til smittetrykket i grænselandet opfordrer underskriverne til, at grænserne bliver genåbnet.

- Når både Danmark og Tyskland på grund af den gode udvikling af smittetrykket i deres respektive lande genåbner deres samfund, vil vi gerne henvise til, at smittetrykket i region Sønderjylland-Schleswig på begge sider af grænsen ligger langt under gennemsnittet i Danmark og Tyskland. På den baggrund mener vi, at det er forsvarligt at genåbne grænsen for alle grænselandets beboere inklusiv mindretallene. Det ville være meget trist, hvis der opstår det indtryk, at turisterne er vigtigere end mindretallenes og grænseregionens tarv.