Nu er det officielt: Her kommer de nye nærpolitistationer

Toftlund, Grindsted, Ribe, Esbjerg og Hedensted får mere nærpoliti.

Ved politiforliget fra december 2020 blev det besluttet, at der skulle placeres 20 nye nærpolitistationer over hele landet. I Syd- og Sønderjylland skulle der placeres fem stationer. Nu har Justitsministeriet offentliggjort, hvor de placeres.

Grindsted får en helt ny nærpolitistation, som får en ugentlig åbningstid på 18 timer. I Hedensted får den eksisterende nærpolitistation en udvidet åbningstid, så den ugentlig er åben i 18 timer. Den nuværende nærpolitistation på Stengårdsvej i Esbjerg får en åbningstid på 15 timer. Det samme gør den nye station i Toftlund, mens stationen i Ribe får udvidet åbningstiden til 15 timer. 

Placeringen glæder Karina Lorentzen fra SF.

- For lidt over et år siden var jeg på besøg i Toftlund, der var i gang med at mobilisere deres lokalsamfund for at gøre det attraktivt. Derfor er jeg især glad for, at vi nu kan give byen en nærpolitistation og understøtte det arbejde, som borgerne lægger i at sætte byen på kortet. Men det er også et meget stort fremskridt, at Ribe bliver opgraderet, ligesom Grindsted også har en beliggenhed fjernt fra de nærmeste politistationer, hvorfor det er også er en oplagt placering.

Derudover beskrev politiforliget også, at der kommer yderligere 450 nye betjente på landsplan, som skal bringe politiet tættere på borgerne.

- Som både retsordfører og formand for landdistriktsudvalget er jeg er glad for, at vi nu får en række nye politistationer lokalt, som gavner de mindre lokalsamfund udenfor de allerstørste byer. Det betyder, at man får et politi, som er til stede i lokalområdet, kender det og kan tage fat i noget af den småkriminalitet, som i dag risikerer at gå under radaren, og det er et kæmpe fremskridt for trygheden, siger Karina Lorentzen.


Hovedpunkterne i politiforliget fra december 2020

  • 20 nærpolitistationer: De skal sammen med 110 ekstra lokalbetjente sikre, at politiet kommer tættere på borgerne og har bedre indblik i det lokale miljø.
  • 450 ekstra betjente: Fra næste år skal der uddannes 150 flere betjente om året, med mål om at politiet kommer tættere på borgerne.
  • Voldtægt og partnervold: Der oprettes politienheder til at håndtere sager om vold i nære relationer og voldtægt.
  • Kompleks kriminalitet: Indsatsen mod den komplekse kriminalitet styrkes med etablering af en ny national efterforskningsenhed og en ny særlig statsadvokat.
  • Rejsehold: Som en del af den nye nationale efterforskningsenhed vil der blive etableret et nationalt rejsehold, som skal styrke politiets drabsefterforskning.
  • Styrket indsats mod digital kriminalitet: Der etableres en ny "digital politipatrulje". Der indføres også nye værktøjer til at prioritere sager om it-relateret økonomisk kriminalitet.
  • Højere bødetakster: Som del af finansieringen af aftalen skal bødeniveauet sættes op. Det skal give 100 millioner kroner til at betale for aftalens udgiftsposter.
  • Flere fartkontroller: Flere trafikbøder skal betale for flere betjente. Aftaleparterne er konkret enige om at få yderligere 25 mobile ATK-enheder (automatiske trafikkontroller, red.) i løbet af aftaleperioden. De ventes at bidrage med 134 millioner kroner i 2023 til finansieringen af aftalen.
  • Dyrere teori- og køreprøver: Den samlede betaling for teori- og køreprøver forhøjes fra 600 kroner til 1000 kroner.
  • Højere gebyrer: Prisen for at få et nyt pas sættes generelt op, og hvis passet er blevet væk, fordobles prisen for at få et nyt. Og det bliver dyrere at få våbentilladelse. Det er en del af finansieringen i aftalen.
  • Samlet set øges politiets og anklagemyndighedens bevilling med omkring 650 millioner kroner i 2021 stigende til cirka en milliard kroner i 2023.


Kilder: Justitsministeriet, aftalepartierne og Ritzau