Nu kan du igen komme på museum: Her er fem syd- og sønderjyske udstillinger at se

Museer kan atter slå dørene op og invitere gæster indenfor. Få inspiration til, hvilke udstillinger du kan opleve i Syd- og Sønderjylland.

Savner du kulturelle, historiske eller kunstneriske input i din hverdag?

Så er der altså gode nyheder denne onsdag. Nu er det nemlig muligt at gå på opdagelse i fortiden og blive draget af kunstneriske værker, når landets museer igen kan invitere besøgende indenfor.

Herunder kan du få lidt inspiration til, hvor du kan tage hen og få stillet din museums-tørst.

1. Kendt oldtidspige fylder 100 år

Egtvedpigen er en af de mest kendte personer fra oldtiden, og i år er det 100 år siden, at hun blev fundet en iskold vinterdag i februar i resterne af en stor bronzealdergravhøj på Egtved Holt. 

Fra i dag kan du på Kulturmuseet i Vejle komme helt tæt på oldtidspigen, hendes samtid og den fascinerende udgravning for hundrede år siden, når museet slår dørene op til jubilæumsudstillingen 'Pigen fra Egtved - Bronzealderikon i 100 år'. 

2.  Kærlighed til knallerter hyldes i Horsens

Har du benzin i blodet, og har du ikke noget imod at få lidt beskidte fingre? Så kan du med fordel besøge udstillingen 'Puch - Mælkekasser, motorolie og makkerskab', der er Danmarks Industrimuseums nye særudstilling. 

Udstillingen undersøger kærligheden til det klassiske køretøj, fællesskabet og livet som knallertfører. Udstillingen er skabt i samarbejde med Puch Maxi-klubben Rævehalerne og åbner lørdag den 24. april.

3. Fortællinger om fortidens frygt for hekse

I 1641 blev Maren Spliids brændt på bålet. Hun er en af de bedst kendte danske hekse og kom fra Ribe. I netop Ribe ligger HEX! Museum of Witch Hunt. Her bliver du taget med ind i en mørk tid med frygt, hvor man straffede de mennesker, man mente, der var årsagen til egen ulykke. 

HEX! Museum of Witch Hunt åbnede for første gang i sommeren 2020 og slår atter dørene op onsdag. Museet er ikke egnet for mindre børn. 

4. Sønderjysk kunst der eksperimenterer

Trænger du til at få fyldt op på kunst-kontoen, så kan et besøg på Kunstmuseet Brundlund Slots kunstsamling måske være sagen. Slottet åbner i dag og står klar med en ny udstilling, der kaldes 'Franciska Clausen og det evige eksperiment'. 

I udstillingen er eksperimentet i fokus, og malerier, tegninger og gouacher af den sønderjyske kunster vil fylde slottets første sal. Kunstmuseet Brundlund Slots kunstsamling rummer over 1.000 værker, primært af sønderjyske kunstnere fra slutningen af 1700-tallet til i dag.

5. Royalt håndværk udstilles på Koldinghus

For første gang kan du opleve dronningens private broderier, når Koldinghus slår dørene op for udstillingen Dronningens Broderier. I den hvide bibliotekssal kan du opleve næsten 100 broderier, der alle er broderet af dronning Margrethe, som kommer til Koldinghus fredag til den officielle åbning - og fra lørdag er der adgang for publikum. 

Udstillingen er lavet i et samarbejde mellem Museum Kolding, Kongernes Samling og kongehuset, og her kan man altså nyde synet af alt fra nålepuder til kaminskærme med mønstre, som dronningen selv har lavet.