Nu rammer hedebølgen: Agurk, melon og chips kan hjælpe dig gennem dagen

Hedebølgen rammer nu, og det varme vejr kan medføre ubehag, dehydrering og i værste fald hedeslag. Vi har samlet en række gode råd. Læs blandt andet, hvordan du kan spise dig til mere væske.

Drik to-tre liter væske om dagen. Gerne vand, men du sagtens supplere med saft, sodavand og juice, da sukker også er godt i varmen.

Det samme er en smule salt, så heden er en god undskyldning for at lave popcorn og åbne en pose chips. 

Sådan lyder rådene fra akutafdelingen på Sygehus Lillebælt, som hvert år forbereder sig på de varme sommerdage. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

DMI varsler hedebølge fra klokken 11 tirsdag, og prognosen viser, at der onsdag er mulighed for, at temperaturen kan ramme 36 grader i Syd- og Sønderjylland. 

quote

Smør godt med solcreme på, og tag en pause fra solen indimellem, for eksempel under en parasol, eller gå en tur op til ishuset

Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning

Med så varmt vejr er det vigtigt at være opmærksom på risikoen for hedeslag. Hedeslag kan komme langsomt, oplyser Sundhedsstyrelsen, og for nogle kan det være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en kritisk overophedning.

Opdag et hedeslag

Et hedeslag er karakteriseret ved følgende symptomer, som ikke alle behøver være til stede på samme tid:

  • Ekstremt høj kropstemperatur – ved kropstemperatur over 41°C er situationen alvorlig
  • Tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed
  • Påfaldende opførsel, f.eks. angst, dårlig kontaktbarhed, forvirring
  • Besvimelse, bevidstløshed og kramper
  • Rød, varm og tør hud, dvs. nedsat eller ingen svedproduktion
  • Hurtig puls
  • Nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, dvs. tegn på væske eller saltmangel

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag, så ring 112.

Pift vandet op

Den bedste forebyggelse mod hedeslag er at beskytte sig mod solen ved at opholde sig i skyggen eller bære en hat og lyst, løstsiddende tøj, hvis man skal ud.

Man skal også huske at drikke rigeligt med vand, også selvom man ikke føler tørst, opfordrer Sundhedsstyrelsen.

Selvom postevand er oplagt i varmen, kan du gøre det mere spændende og indbydende ved at tilsætte limeskiver, mynteblade og skiver af frisk agurk, eller du kan drikke vand med brus for at veksle lidt.

En vandmelon indeholder 90,2 procent væske. En agurk indeholder dog 96,4 procent. Begge dele kan være gode at spise i varmen for at opretholde et sundt væskeniveau.
En vandmelon indeholder 90,2 procent væske. En agurk indeholder dog 96,4 procent. Begge dele kan være gode at spise i varmen for at opretholde et sundt væskeniveau.
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Masser af frugt og grønt indeholder væske og er en god kilde til en stabil væskebalance. Agurker, radiser og iceberg er blandt de grøntsager, der indeholder mest vand.

Spis din væske

Tjek listen her over de mest vandholdige grøntsager og frugter, og pak dem så med i tasken, næste gang du vil være sikker på at have væske nok til turen.

Vandindholdet gælder for rå grøntsager:

Agurk: 96,4%

Radise: 95,9%

Iceberg: 95,3%

Hovedsalat: 95,5%

Kinaradise: 94,8%

Squash: 94,7%

Kinakål: 94,7%

Tomat: 94,0%

Grøn peberfrugt: 93,7%

Netmelon: 93,0%

Honningmelon: 92,6%

Fennikel: 92,6%

Rødkål: 91,1%

Vandmelon: 90,2%

Jordbær: 90,1%

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Der findes flere apps, der kan minde dig om, hvor meget væske du skal indtage. Du indtaster din alder, vægt, højde, dit aktivitetsniveau og lignende, og herefter påminder din mobil dig, når det er på tide at drikke et glas vand. Prøv for eksempel Waterminder, Daily water eller Min vandbalance.

Hold pause fra solen og spis is

Vil man til stranden for at køle af med en dukkert, så husk endelig rigeligt med drikkevarer og en god madpakke, lyder anbefalingen fra TrygFonden Kystlivredning.

Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning, opfordrer til at søge skygge midt på dagen mellem klokken 12 og 15, hvor solen står højest på himlen.
Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning, opfordrer til at søge skygge midt på dagen mellem klokken 12 og 15, hvor solen står højest på himlen.
Foto: TrygFonden Kystlivredning

Hvert år oplever livredderne situationer med strandgæster, der ikke har fået nok væske og derfor har brug for hjælp, fordi de er dehydrerede og afkræftede. Sker det i vandet, kan det skabe farlige situationer.

- Tag derfor godt med vand med i strandtasken og suppler gerne med noget sukkerholdigt som saft, juice eller sodavand. Det er også vigtigt at få spist, selvom man i varmen og måske ikke mærker sulten, som man plejer, råder Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning.

Han opfordrer desuden til at søge skygge indimellem. Særligt midt på dagen mellem klokken 12 og 15, hvor solen står højest på himlen.

- Smør godt med solcreme på, og tag en pause fra solen indimellem, for eksempel under en parasol, eller gå en tur op til ishuset, så du kan køle lidt af og undgå solstik, lyder det fra Lasse Serup Jensby.