God stemning, sludder på gangene og øldrikning på tværs af partierne: Nye folketingspolitikere gør status

På årets sidste dag kigger de nye syd- og sønderjyske folketingsmedlemmer tilbage på året, der snart er gået - og frem mod år 2020.

2019 bød på et folketingsvalg tilbage i juni måned. Her blev regeringen skiftet ud, og der blev plads til seks nye folketingspolitikere fra TV SYD's sendeomnråde. 

Det er Pernille Vermund fra Nye Borgerlige, Anders Kronborg fra Socialdemokratiet, Christoffer Aagaard Melson fra Venstre, Birgitte Vind fra Socialdemokratiet, Niels Flemming Hansen fra Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkepartis Karina Lorentzen, der dog har siddet i Folketinget.

Vi har stillet de seks politikere tre spørgsmål, for at få dem til at kigge tilbage på året, der snart er gået og frem mod det nye, der kommer. 

Hvad er du mest overrasket over, siden du kom i Folketinget?

Niels Flemming Hansen (K): Den tone man har overfor hinanden på Christiansborg er markant anderledes fra, hvad man ser i medierne. Det er skønt, og jeg er virkelig glad for det.

Christoffer Aagaard Melson (V): Jeg er overrasket over, hvor gode kollegaer man har på Christiansborg på tværs af partier og internt i partiet. Der bliver lyttet, når man siger noget, og der er en god stemning. Folk fra begge yderfløje kan sætte sig ned og drikke en øl med hinanden.

Karina Lorentzen (SF): Jeg ved ikke, om det har overrasket mig, men det, der er anderledes fra sidst, jeg sad i Folketinget, er, at der ikke er de samme kampe som sidst. 2011 til 2015 var præget af en kampstemning på Christiansborg, og det kan blandt andet skyldes, at vi var på vej ud af en finanslov. Dengang var stemningen ikke så god, men nu er den præget af en samarbejdende ånd. Jeg tror rent faktisk, at vi kan lide hinanden.

Anders Kronborg (A): Jeg er blevet overrasket over den tid, vi skal bruge på e-mails både interne og eksterne. Vi får omkring 100-150 hver dag, og jeg forsøger at svare alle så godt, som jeg kan. Jeg bruger for eksempel togturen hjem til Esbjerg på at besvare mails. Og så er jeg overrasket over det positive samarbejde og den gode tone, der er på tværs af partier, der er på Christiansborg. Der er ingen personfnidder. Rigtig mange siger godmorgen og får en sludder på gangene.

Birgitte Vind (A): Jeg er overrasket over den gode tone, der er på Christiansborg. Man hører hele tiden, at linjerne bliver trukket skarpt op, men der er en utrolig ordentlighed på tværs af partierne, og det gør det nemmere at arbejde sammen – særligt når der skal træffes svære beslutninger.

Pernille Vermund (NB): Jeg har siden vi besluttede at stifte Nye Borgerlige gruet for, hvordan jeg ville klare at skulle være fuldtidspolitiker. Men her efter et halvt år må jeg indrømme, at jeg trives i det. Det er både spændende og givende, og så giver det rigtig meget mening, når jeg mærker, at vores medlemmer og vælgere bakker os op i den kamp for danskernes frihed og sikkerhed, som det handler om for os i Nye Borgerlige. Det har overrasket mig, at jeg så hurtigt har taget opgaven til mig, og gjort mine egne bekymringer til skamme.

Hvad har du lært, siden kom i Folketinget?

Niels Flemming Hansen (K): Jeg har lært, hvordan det fungerer at arbejde på Christansborg, hvad det kræver, og hvordan dagligdagen er, men der er stadig meget, der skal læres, og jeg glæder mig til at få endnu bedre tid til at behandle finanslovsforslag.

Christoffer Aagaard Melson (V): Jeg har lært vildt meget om, hvordan det foregår på Christinsborg og om det parlamentariske arbejde. Og så har jeg lært, hvordan man agerer på en større, politisk scene, og når man er under et større pres. Jeg synes, at jeg umiddelbart er faldet godt til på Christiansborg.

Karina Lorentzen (SF): Jeg har lært at blive roligere og hvile mere i mig selv. Jeg har generelt fundet en meget bedre balance sammenlignet med sidste gang

Anders Kronborg (A): Jeg har lært, at det her job er så tidskrævende, at man skal trykke på pytknappen en gang i mellem, for det er umuligt at nå alt.  

Birgitte Vind (A): Jeg har godt nok lært meget. Nye arbejdsgange og hvordan dagligdagen fungerer. Jeg har 30 års erhvervserfaring, så personligt er der ikke så meget nyt, jeg har lært. Jeg kender mine styrker og ikke mindst mine begrænsninger rigtig godt.

Pernille Vermund (NB): Som folketingspolitiker lærer man meget hver dag. Lovgivning er – desværre må man måske sige – som regel meget kompliceret stof med et utal af detaljer. Når man har hele apparatet til sin rådighed kan man komme rigtig dybt ind i stoffet, og det har altid været vigtigt for mig i alt, hvad jeg laver, at jeg har styr på detaljerne og kan mine ting til bunds. Men det betyder også, at jeg har lært at prioritere min tid benhårdt. Man kan simpelthen ikke overkomme alt, så jeg har lært at vælge fra med hård hånd.

Hvis du skal sætte tre ord på, hvad du forventer af 2020 – hvad er så det?

Niels Flemming Hansen (K): Udfordrende, problematisk, spændende.  

Christoffer Aagaard Melson (V): Spændende, kompleks og svær

Karina Lorentzen (SF): Retfærdighedsskabende, velfærdsgenopretning og klimabevidsthed

Anders Kronborg (A): Velfærd, solidaritet, fællesskab

Birgitte Vind (A): Ældrepolitik, arbejdsomhed og samarbejde

Pernille Vermund (NB): Mere Klimapopulisme, fremgang og genrejsning