Syddanskere har svært ved at slippe kødet og de søde sager

I stedet for at spise 500 gram kød om ugen bør man holde sig til at spise omkring 350 gram, lyder et af de nye kostråd. Men det med at skære ned på kødet finder mange syddanskere svært.

Vi skal spise mindre kød og mere grønt. Og i stedet for at spise 500 gram kød om ugen bør man holde sig til at spise omkring 350 gram.

Det er blandt anbefalingerne i de nye kostråd fra Fødevareministeriet. I Region Syddanmark er det dog et af de kostråd, som flest har svært ved at leve op til. 

I en undersøgelse lavet af Epinion for Fødevarestyrelsen svarer 50 procent af de adspurgte syddanskere nemlig, at de har svært ved at skære ned på kødet til fordel for fisk og bælgfrugter.

Lækkersultne syddanskere

31 procent følger dette kostråd et par gange om ugen, mens 27 procent af sydjyderne gør det sjældnere. 12 procent angiver, at de aldrig fravælger kød. 

Også når det kommer til søde, salte og fede madvarer, som kostrådene anbefaler, at vi skærer ned på, er der problemer i Region Syddanmark. 52 procent er så lækkersultne, at de finder det svært at efterleve rådet om mindre sukker og fedt. 

Grøntsager og frugt er det heller ikke alle, der er lige vilde med. Kun 22 procent af de adspurgte får frugt og grønt hver dag, mens 29 procent siger, at de kun spiser grøntsager og frugt et par gange om ugen.

Til gengæld er de fleste syddanskere gode til at slukke tørsten i vand. Sammenlagt svarer 73 procent nemlig, at de primært drikker vand hver dag eller de fleste dage i ugen.

De syv kostråd:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Beregninger fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hvis alle følger de nye kostråd, kan det reducere det samlede CO2-udslip fra drikke- og fødevarer op til 35 procent.

Man kan læse meget mere om de syv kostråd på Alt Om Kost på Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeris hjemmeside.