Ny uddannelse skal få færre til at vælge populær ungdomsuddannelse
Ny reform af ungdomsuddannelser skal ændre på systemet, så færre unge vælger en STX.
Fredag løftede Stephanie Lose (V) sløret for nogle af regeringens planer på uddannelsesområdet.
De indebærer, at man fra 2030 vil oprette 87 nye ungdomsuddannelser rundt omkring i landet. Det fortalte Stephanie Lose til Avisen Danmark.
Hendes partifælle Anni Matthiesen (V) fortæller til TV SYD, at beslutningen tager afsæt i det faldende antal af unge mennesker i landdistrikterne.
- Det betyder, at vi af den grund er nødt til at tænke nyt og lave en ny struktur, hvor vi forsøger at få samlet flere uddannelser på samme matrikel, så vi også lettere får skabt nogle bedre ungdomsmiljøer, siger hun.
Indtil videre ved vi, at der vil blive tale om en erhvervsrettet gymnasieuddannelse (EPX), der, som det ser ud lige nu, bliver udbudt i Esbjerg, Fredericia, Grindsted, Haderslev, Horsens, Kolding, Ribe, Sønderborg, Tønder, Tørring, Varde, Vejen, Vejle og Aabenraa.
Hvor der allerede er gymnasier
Uddannelserne vil komme til at ligge steder, hvor der allerede er erhvervsgymnasier og handelsskoler i dag, mens der også er mulighed for at nogle vil blive placeret på et alment gymnasium.
- Det er mest ud fra, at vi sikrer at afstanden ikke bliver for stor, siger Anni Matthiesen.
Regeringen har længe arbejdet for at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, og med denne reform, der ventes præsenteret tirsdag, håber man på, at færre unge vælger en STX.
- Vi ved, at mange unge per automatik vælger det almene gymnasium. 73 procent af alle unge i dag vælger den vej. De siger, at det er fordi det er der vennerne er, eller det er der, hvor de har nogle sociale fællesskaber, siger Anni Matthiesen og fortsætter:
Der er stadig en gruppe, som ikke møder det her, og derfor vil vi rigtig gerne putte mere af det ind i de her EPX-uddannelser.
Ifølge Avisen Danmark vil regeringen også skærpe karakterkravet til optagelse på det almene gymnasium.