Ordning, hvor private vurderer sikkerheden på arbejdet, møder kritik efter dødsulykke

Foto: Chris Birkekær Pedersen, TV SYD, Grafik: Benjamin René Klint Nielsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kritikken af arbejdsmiljøcertificeringen, hvor virksomheder kan undgå rutinemæssige grundtilsyn fra Arbejdstilsynet, er nået til Christiansborg. SF vil have beskæftigelsesministeren til at kigge på ordningen efter TV SYDs historie onsdag.

Det bør ikke være muligt for en virksomhed at få private selskaber til at varetage opgaverne om arbejdstilsyn.

Sådan lyder det fra SF´s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, der kalder reglerne for slappe.

- Det er usundt, at man som virksomhed kan købe sig til privat certificering, siger hun.

I sommer mistede en 44-årig mand livet på sin arbejdsplads på Danish Crowns fabrik i Blans. 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afviser, at en arbejdsmiljøcertificering skal ses som en fribillet, men fortæller ikke, om hun vil ændre de nuværende regler. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Han blev klemt af en maskines 425 kilo tunge låg, der landede oven på ham. Afbryderen til maskinen var 20-25 meter væk fra maskinen.

Beskæftigelsesministeriet: - Arbejdstilsynet har besøgt Danish Crown i Blans

I et skriftligt svar til TV SYD oplyser Beskæftigelsesministeriet:

- Arbejdstilsynet har besøgt Danish Crown i Blans 18 gange over de seneste fem år. I den periode har Arbejdstilsynet afgivet 11 reaktioner om arbejdsmiljøforhold - 6 strakspåbud, 4 afgørelser uden handlepligt og 1 skriftlig vejledning. Alle reaktioner er givet i forlængelse af ulykkesundersøgelser og efterfølgende kontrolbesøg, da virksomheden som følge af certificeringen er undtaget fra grundtilsyn.

 

- Da Arbejdstilsynet august 2023 har fået oplyst, at virksomheden ikke længere er certificeret, har Arbejdstilsynet den 7. september 2023 været på grundtilsyn. Efter besøget er det Arbejdstilsynets vurdering, at der er behov for yderligere tilsyn på virksomheden, hvilket er anmeldt til at ske den 28. september 2023.

 

- Arbejdstilsynet er ressortansvarlig for regler om anvendelse af CE-mærkede maskiner (fx kassevaskere, som i den konkrete sag), mens Sikkerhedsstyrelsen under Erhvervsministeriet er ressortmyndighed for regler om indretning af CE-mærkede maskiner og dermed, hvorvidt en maskine indretningsmæssigt opfylder kravene i EU’s maskindirektiv.

Danish Crown har ikke haft besøg af Arbejdstilsynet til forebyggende grundtilsyn i 11 år, da de er en af de virksomheder, der har et arbejdsmiljøcertifikat.

I stedet har slagterikoncernen fået besøg fra det private certificeringsselskab DNV og kun fået Arbejdstilsynet ind på fabrikkerne ved ulykker eller andre konkrete tilfælde.

Der er en risiko for, at et privat firma kan være tilbageholdende med kritik, fordi man kan miste en kunde, hvis man er for krakilsk

Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører, SF

Udvalgsformand klar til at kigge på ordning

Formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen (S), ser Arbejdstilsynet som den overordnede myndighed, og han er parat til at diskutere, om færre tilsynsopgaver skal udliciteres.

- Når man går på arbejde, så skal man have et trygt arbejde, og man skal selvfølgelig slet ikke miste livet, som det der skete i Blans. Derfor skal vi kigge på, om Arbejdstilsynet kan overtage nogle af de opgaver, der er udliciteret til de private, siger han.

Bjarne Laustsen (S) er formand for beskæftigelsesudvalget og er parat til at kigge på, om Arbejdstilsynet skal varetage flere opgaver. Foto: TV 2 Dokumentar

Sidste år skete der 43 dødsulykker på arbejdspladser i hele landet. 

Beskæftigelsesminister: - En certificering skal ikke ses som en fribillet

I et skriftligt svar til TV SYD skriver beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S):

- Det er tragisk, hver gang en person mister livet i en arbejdsulykke. Det skal være sikkert at gå på arbejde.

 

- Jeg vil gerne afvise, at en arbejdsmiljøcertificering skal ses som en fribillet. Arbejdstilsynet fører fortsat tilsyn på baggrund af klager, anmeldte ulykker, erhvervssygdomme eller presseomtale. Ift. den omtalte virksomhed har Arbejdstilsynet været på tilsyn flere gange og givet en række strakspåbud.

 

- Så vidt jeg kan forstå, så er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø på vej med en opfølgende rapport om effekterne af certificering. Den vil jeg naturligvis dykke ned i.

For at komme problemerne med arbejdsmiljøet på arbejdspladserne til livs indgik samtlige folketingspartier i marts en arbejdsmiljøaftale, der blandt andet skal fremtidssikre arbejdsmiljøindsatsen med lidt mere end 450 millioner kroner fordelt mellem i 2023 og 2026.

Aftalen melder dog ikke om ændringer på ordningen om arbejdsmiljøcertifikater.

Næstformand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Christoffer Aagaard Melson (V), mener der sker for mange ulykker på danske arbejdspladser.

Certificeringsselskabet DNV: - Vi har fulgt retningslinjerne

I et skriftligt svar til TV SYD skriver certificeringsselskabet DNV, der har lavet tilsyn hos Danish Crown i Blans:

- Vi har fulgt de retningslinjer, som gælder for certificeringsordningen. De beskriver bl.a., hvordan vi som certificeringsvirksomhed skal se på procedurer og foretager stikprøver på, hvordan procedurene omsættes til praksis. Det fremgår også af indslaget, at den konkrete sag stadig er ved at blive undersøgt, og vi mener ikke, det vil være korrekt af DNV at udtale sig offentlig om selve sagen, vores konkrete arbejde for Danish Crown eller kritiske kommentarer rettet mod forskellige aktører inklusive DNV, før vi hører konklusionerne fra dem, der foretager den konkrete undersøgelse. DNV har til gengæld med det samme gennemført en række tiltag for at være med til at gøre alt, hvad der er muligt, for at undgå lignende ulykker. Som tidligere nævnt har vi i den konkrete sag valgt at suspendere certificeringen i seks måneder. Vi har også haft vores auditører samlet for at sikre, at vi har fokus på den type risici.

Modsat udvalgsformanden mener venstremanden ikke, at man kan tage stilling til, om ordningen skal sløjfes.

Han vil vente til en ekspertgruppe er kommet med deres anbefalinger til, hvordan ulykker som i Blans kan undgås.

- Det er noget, der er indført i håb om, at man kan målrette de ressourcer, vi har i vores arbejdstilsyn. Men hver gang der sker en ulykke som i Blans, så er der noget, der ikke er gået rigtig for sig, siger han.

Christoffer Aagaard Melson er næstformand for Folketingets beskæftigelsesudvalg. Foto: TV 2 Dokumentar

Vil tage det op i Folketingssalen

Karina Lorentzen Dehnhardt mener, der er en fare for at eventuelle kritikpunkter stilties.

- Jeg siger ikke, det er tilfældet her. Men der er en risiko for, at et privat firma kan være tilbageholdende med kritik, fordi man kan miste en kunde, hvis man er for krakilsk, siger hun.

Danish Crown: - Der er indført sikkerhedsprocedurer efter ulykken

Danish Crown siger i dag til TV SYD, at de efter ulykken har indført sikkerhedsprocedurer på koncernens slagterier, som de mener går videre end det, der er foreskrevet i arbejdsmiljølovgivningen. Hvorvidt reglerne for tilsyn skal ændres, er et spørgsmål som Danish Crown ønsker at overlade til eksperter og myndigheder på området.

Beskæftigelsesminister, Ane Halsboe Jørgensen (S), har på trods af kritikken ikke planer om at ændre på de nuværende regler. SF´s retsordfører vil alligevel stille spørgsmålet på ny i folketingssalen.

Dødsulykker i 2022

  • I 2022 skete der 43 arbejdsulykker, som medførte døden. Det var det højeste antal siden 2008.

  • Fra 2016 til 2021 var der gennemsnitligt 33 dødsulykker om året. Stigningen i 2022 skal ses i lyset af, at flere mennesker har fået et arbejde.

  • 11 af dødsulykkerne i 2022 skete ved fastklemning. 

  • Set over de seneste 40 år er antallet af dødsulykker på arbejdsmarkedet faldet markant.

  • De fleste dødsulykker sker i landbrug, skovbrug og fiskeri, under opførelse og nedrivning af byggeri samt under godstransport.

Kilde: Arbejdstilsynet

Lokale ildsjæle mener at have knækket koden til at tjene penge på papiraviser

Udgivet

For godt et år siden startede journalist Jim Hoff og salgskonsulent Søren Grundet mod alle odds deres helt egen lokalavis. Planen var to årlige avisudgivelser og resten online. Nu udkommer deres avis hver uge.

Siden den 15. marts i år er Vores LokalAvis i Give udkommet på papir én gang om ugen.

Det er langt hyppigere, end de to stiftere af avisen havde drømt om, da de lancerede lokalavisen den 30. maj sidste år.

- Vi er nærmest blæst bag over af den store opbakning, der er til avisen fra både læserne, men også de lokale annoncører. Så det er gået så godt, at vi allerede i marts i år turde satse på at få en ugentlig avis på gaden også, fortæller Jim Hoff, der er avisens eneste journalist.

Ugeavisen udkommer i 5.000 eksemplarer, som fordeles hver mandag over middag til 19 forskellige pick-up steder i den gamle Give Kommune, hvor folk så kan hente den.

Vores Lokalavis i Give udkommer som papiravis en gang om ugen. Fotoarkiv.

Annoncører fordoblede annoncering

- Vi har en gruppe læsere, som meget gerne vil have nyhederne i en papiravis, selvom mange af dem også kan læses online. Og da vi spurgte vores annoncører, om det var noget, de kunne støtte, sagde de alle ja, og flere af dem har endda fordoblet deres annoncering, fortæller Jim Hoff.

Papiravisen udkommer også som E-avis, og ligger online og kan tilgås på Vores Lokalavis online side.

Desuden udkommer, der som planlagt fra begyndelsen, årligt to 'store' temaaviser, som husstandsomdeles i 21.000 eksemplarer.

Seneste udgave var på 80 sider med 103 annoncer. Ugeavisen har ifølge Jim Hoff gennemsnitligt mellem 50 og 60 annoncører.

De mener selv, at deres lokalkendskab og redaktionelle frihed kan mærkes af læserne, som kvitterer med gode læsertal. Oveni det har de lokale annoncører, der tror på de to iværksættere. Det er dét, der er deres opskrift.

Søren Grundet (tv) står for annoncesalg og Jim Hoff (tv) står for journalistikken i Vores LokalAvis. Fotoarkiv.

Alle aviser er gratis - det samme er online-avisen.

- Det har fra starten været vigtigt for os, at det skulle være gratis for folk at tilgå nyhederne i Vores LokalAvis, og det kan vi, fordi vi bakkes op af hele lokalsamfundet og de handlende, som støtter med annoncekroner.

Da Lokalavisen gik i luften for godt et år siden, var det med med planer om to årlige avisudgivelser og ellers daglige nyheder på avisens onlineplatform.

Og annoncørerne lovede, at de som minimum ville støtte avisen i to år, så der var tid til at få den løbet i gang.

Online nyheder holder ikke ferie

Ifølge Jim Hoff udkommer der mellem to og fire nyheder dagligt på Vores LokalAvis. Lidt mindre i weekenden og i ferier.

- Vi har meddelt, at vi holder fire ugers ferie, så ugeavisen udkommer først igen den 29. juli. Men selvom jeg sidder i min bil på vej på ferie, så skriver jeg stadig lidt til online-avisen, hvis der tikker nyheder ind, fortæller Jim Hoff.

Det betyder meget arbejde for den tidligere journalist ved Jydske Vestkysten og Give Ugeavis, men han vil ikke bytte for noget.

- Det giver mig så meget energi at have redaktionel frihed til at skrive om, hvad der sker i lokalsamfundet, og at folk har lyst til at læse det. Så det betyder ikke så meget, at det er skæve arbejdstider og en arbejdsuge på mere end 37 timer, siger Jim Hoff.

Tyve holder i stigende grad nallerne fra lastbilers presenninger

Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet har i nogle år samarbejdet med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet 'kighulstyverier fra lastbiler.

I 2023 blev der begået 10 såkaldte kighulstyverier fra lastbiler i Danmark.

Det er det laveste i mange år.

Tilbage i 2017 skete det 234 gange, at kriminelle skar huller i presenninger på lastbiler for at stjæle værdifuldt gods, når lastbilerne holdt på rastepladser for natten.

I 2018 indgik Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet et samarbejde med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet den form for kriminalitet.

Og det ser ud til, at indsatsen med at bremse den form for tyveri fra lastbiler fortsat holder ved.

I 2018 var antallet af kighulstyveriet faldet til under det halve med 105 sager. I 2022 blev der anmeldt 20 sager, og 10 sager i 2023.

Det viser tal, som TV SYD har fået fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi har ikke en forklaring på den markante nedgang, som vi selvfølgelig har noteret os, og vi moniterer fortsat på udviklingen fremadrettet, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen, UKA Vest, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Antal anmeldelser af kighulstyverier i Danmark

2017: 234 sager

2018: 105 sager

2019: 44 sager

2020: 86 sager

2021: 84 sager

2022: 30 sager

2023: 10 sager

2024: 6 sager (til og med 31.03.2024)

Kilde: Politiets sagsstyringssystem (Polsas)

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com