Ny aftale giver milliarder til boligejerne: Så meget får man i din kommune

Selvom et nyt boligskattesystem blev udskudt til 2024, så får boligejerne allerede fra næste år skattelettelser.

Selvom der først skulle have været et nyt boligskattesystem i 2024, så får boligejerne allerede fra næste år skattelettelser.

Et flertal i Folketinget har nemlig indgået et boligskatteforlig, der betyder, at boligejerne fra 2021 bliver kompenseret for udskydelsen af de nye boligskatteregler.

Derudover betyder aftalen, at grundskylden - der ellers ville stige op mod syv procent om året - kommer til at stige mindre i perioden fra 2021 til 2024.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Det indebærer aftalen

  • Ejendomsværdiskatten lempes med ca. 3 mia. kr. i 2021-2023.
  • Boligskatterne lempes varigt med ca. 0,6 mia. kr. før tilbageløb, set i forhold til hvis boligskatteomlægningen ville være blevet gennemført i 2021.
  • Grundskylden kan højst stige med 2,8 pct. årligt i 2022-2024.
  • Den obligatoriske indefrysningsordning for grundskyld gøres frivillig. Det betyder, at man kan vælge at betale den indefrosne grundskyld fra 2021. Hvis man vælger at fastholde indefrysningen, vil det stadig være rentefrit.
  • De kommunale grundskyldspromiller kan ikke sættes op i 2021-2028.
  • De kommunale dækningsafgiftssatser kan ikke sættes op i 2021-2028.
  • Der afsættes 100 mio. kr. til forbedringer af vilkår for pensionister, der bor i ejerbolig eller lejebolig.
  • Tilbagebetaling til de boligejere, der har bebetalt boligskat af for høje vurderinger i 2011-2020. Aktuelt forventes i alt ca. 13 mia. kr. tilbagebetalt.

Kilde: Skatteministeriet

- Regeringen ønsker tryghed for boligejerne og ro om boligskatterne. Derfor har vi været fast besluttede på, at selv om vi er nødt til at udskyde de nye boligskatteregler fra 2021 til 2024, må det ikke få den konsekvens, at boligskatterne stiger, siger skatteminister Morten Bødskov.

Aftalen kommer efter, at regeringens eftersyn af skattevæsenets it-problemer i efteråret 2019 viste, at det var nødvendigt at udskyde implementeringen af de nye boligskatteregler med tre år.

13 milliarder kroner til boligejerne

En del af aftalen betyder, at de boligejere, der fra 2011 til 2020 har betalt for meget boligskat på grund af for høje ejendomsvurderinger får penge tilbage.

- Derudover er jeg også meget glad for, at vi i takt med, at de nye vurderinger kommer ud, kan kompensere de boligejere, der har betalt for meget i boligskat med i gennemsnit 18.000 kr. skattefrit. Det vil nok være et beløb, der falder på et tørt sted hos rigtig mange danskere, siger skatteminister Morten Bødskov.

De 13 milliarder fordeler sig forskelligt på kommuneniveau. Lavest på listen ligger Esbjerg, hvor boligejerne i gennemsnit får 1.750 kroner, mens højdespringeren er Sønderborg, hvor der i snit kommer 22.500 kroner til hver boligejer.

Grafik: Lasse Lund Hansen
Grafik: Lasse Lund Hansen