Prisen på el buldrer opad - her er, hvad du selv kan gøre for at holde din udgift nede

Priserne på el er steget stødt de seneste måneder. Her er flere råd til at spare på strømmen.

Elregningen har hastig kurs opad både for erhvervslivet og de private forbrugere. De seneste måneder er prisen braget i vejret. 

Den gennemsnitlige dagspris på den nordiske elbørs, Nord Pool, er lige nu 1,03 kroner pr. kwh. På samme tid sidste år var prisen 0,31 kroner. 

- Private forbrugere skal sandsynligvis forvente, at elregingen stiger med omkring et par tusinde kroner om året, siger Casper Brejnbjerg Olsen, afdelingsleder i energikoncernen EWII.

Det kan du selv gøre

Han bor selv i et lavenergihus med ekstra isolering på væggene, i lofter og på gulvet. Vinduerne og de hårde hvidevarer er energirigtige, belysningen er med LED-pærer, der er gulvvarme i hele huset, der er installeret en varmepumpe, og endelig er der solceller på taget. 

- Bor man i et almindeligt parcelhus, og har man et oliefyr eller et gasfyr, så er en varmepumpe en rigtig god løsning. Den er typisk tre gange så energieffektiv, siger Casper Brejnbjerg Olsen.

quote

Med de priser, vi ser nu, så handler det om, at vi skal bruge så lidt energi som muligt

Casper Brejnbjerg Olsen, afdelingsleder, Ewii

Sparenergi

Han anbefaler hjemmesiden Sparenergi.dk, som er Energistyrelsens gode råd om el, varme og energirigtige løsninger. Den informerer om tilskudsmuligheder og om, hvordan man kan forbedre energimærket på sin bolig.

- Med de priser, vi ser nu, så handler det om, at vi skal bruge så lidt energi som muligt. Så sluk lyset, når du forlader et værelse, fyld opvaskemaskinen, inden du sætter den i gang, og brug tørrestativet mere end tørretumbleren, siger Casper Brejnbjerg Olse.n

- Det er noget, vi egentlig har fået at vide i lang tid og godt kender til, men det er nok nu, vi skal tænke lidt ekstra over det.

- Vi hører, at de priser, vi ser nu, godt kan vare ved en del måneder og måske endda et års tid. Holder det stik, så skal man være opmærksom, for så kan det godt ramme din husstand, siger Casper Brejnbjerg Olsen, afdelingsleder i energikoncernen EWII.

Fire årsager til, at elprisen stiger