Regeringen finder millioner til digital opgradering

Regeringen har afsat 200 millioner til to initiativer i landdistrikterne, der skal give bedre internet og hjælpe med at forny landsbyerne.

Det skal blive nemmere at få adgang til internettet, også når man bor ude på landet.

quote

- Det er en god dag i dag! Vi, der bor herude, ved godt, hvor meget en ordentlig internetforbindelse betyder.

Anni Matthiesen (V), medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Sådan lyder en af ambitionerne i det kommende finanslovsudspil, som minister for landdistrikter, Louise Schack Elholm (V), fremlagde lørdag.

Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner til den såkaldte bredbåndspulje, hvor lokalområder med dårlig internetforbindelse kan søge midler til at få etablereret bredbånd.

Det er en glædelig nyhed, fortæller partikollegaen Anni Matthiesen (V), der er medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer og valgt ind i i Vejenkredsen i Sydjyllands storkreds.

- Det er en god dag i dag! Vi, der bor herude, ved godt, hvor meget en ordentlig internetforbindelse betyder. En dårlig forbindelse kan være årsag til, at man fravælger landdistrikterne både som privatperson og virksomhed, og derfor er er vigtigt, at vi sørger for fortsat at forbedre vilkårene, siger hun til TV SYD.

Udover bredbåndspuljen afsættes også 100 millioner til landsbyfornyelse. Det glæder formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Han frygtede, at området blev overset i en stram finanslov.

- Jeg vil gerne rose landdistriktsministeren og regeringen for at prioritere midler til såvel bredbåndspuljen som landsbyfornyelse i en tid, hvor økonomien er spændt hårdt for, siger han i en pressemeddelelse.


200 millioner er ikke nok

Der er fortsat 36.000 adresser i Danmark, der opfylder kriterierne for at kunne søge tilskud til at få etableret bredbånd gennem bredbåndspuljen. Men internettet er ikke den eneste udfordring.

quote

Landsbyfornyelse, renoveringer og nedrivning er en stor opgave, som kommunerne ikke kan løfte alene.

Steffen Damgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Nedrivningsparate huse, der skæmmer bybilledet og landskabet, gør det også sværere for lokalområderne at fastholde beboerne og lokke nye til. Og 100 millioner kroner ikke nok til at løse problemet, fortæller Steffen Damgaard.

- Trods en stram finanslov havde jeg håbet på, at der var sat flere midler af til landsbyfornyelse, som vi har set de tidligere år. Landsbyfornyelse, renoveringer og nedrivning er en stor opgave, som kommunerne ikke kan løfte alene, siger han.

Udvalget for Levedygtige Landsbyer har tidligere anbefalet at hæve de statslige midler til landsbyfornyelse til 330 mio. kr. årligt for at imødekomme behovet.

Selvom der principielt er håb for en større del af finansloven for 2023, da den ikke er forhandlet på plads endnu, så vil Anni Matthiesen ikke love, at landdistrikterne får endnu flere penge.

- Inden længe taler vi finansloven for 2024, og jeg håber, og vil gøre mit for, at der også kommer penge til landdistrikterne næste år, men jeg kan ikke love, at beløbet bliver højere i år, siger hun.