Rekordhøjt grundvand kan skabe oversvømmelser i efteråret
Det øverste grundvand står rekordhøjt for årstiden. Særligt den vestlige del af landet er i risiko for at blive ramt af oversvømmelser.
Dele af Danmark er i risiko for oversvømmelser i det kommende efterår og den kommende vinter, da det øverste grundvand flere steder er rekordhøjt for årstiden.
Sådan lyder meldingen fra GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland.
- Konsekvensen kan være tilsvarende det, vi så i starten af året, hvor vi havde oversvømmelser fra grundvand og vandløb, siger Jacob Kidmose, seniorforsker i Afdeling for Hydrologi i GEUS.
Her stod grundvandet også rekordhøjt.
40 procent højere end normalt
Det øverste grundvand er det vand, som ligger i overfladen af undergrunden. Flere steder står det særdeles højt.
- Det er mest i den vestlige del af landet, i Jylland, hvor grundvandet står højt – meget højt og ekstremt højt i forhold til normalen, siger Jacob Kidmose.
På landsplan er der ifølge GEUS' modelberegninger tale om en vandstand 40 procent højere end normalen for denne tid på året.
Visse steder er det ifølge Jacob Kidmose 1,5 meter over normalen.
Falder grundvandet ikke, skal der derfor ikke meget nedbør til for at skabe oversvømmelser i lavtliggende områder.
Det betyder, at den kommende tid kan komme til at vække minder om oversvømmelserne i begyndelsen af januar, hvor grundvandet stod rekordhøjt.
Rekordmeget nedbør
Det høje grundvand kommer efter år med rekordmeget nedbør.
I løbet af de seneste 12 måneder er der faldet hele 1125 millimeter regn på landsplan. Derudover var kalenderåret 2023 også rekordvådt med 977 millimeter nedbør.
Det var det, der fik det øverste grundvand til at nå et rekordhøjt niveau i starten af januar.
Til og med juli i år er der faldet knap 600 millimeter regn på landsplan, hvilket er 60 procent mere, end hvad der normalt falder frem til 1. august.
Derudover mangler årets normalt vådeste periode, nemlig efteråret, hvor der gennemsnitligt falder knap 230 millimeter regn.
Risikoen stiger i et varmere klima
Det stigende grundvand og en øget risiko for oversvømmelser ventes ifølge GEUS at blive større i fremtiden på grund af klimaforandringer.
Fastholder verden de nuværende reduktionsplaner for den globale udledning af drivhusgasser, vil grundvandet ifølge GEUS’ hydrologiske modelberegninger i gennemsnit stige med ti centimeter frem mod slutningen af dette århundrede.
Eskalerer udledningen af drivhusgasser, kan man vente en grundvandsstigning på op til 27 centimeter i gennemsnit.
Den forventede stigning i grundvandet skyldes hovedsageligt den øgede mængde regn, som man kan forvente i et varmere klima herhjemme.