Sælsafari, kartoffelkunst og fangeflugt - og syv andre ting du kan lave i efterårsferien

Har du lyst til at være med til at skabe Albert Einstein i kartofler? Eller vil du hellere se på sæler? TV SYD kommer med ti bud på, hvad du skal opleve i din efterårsferie.

I næste uge starter efterårsferien. Det betyder, at børnene har fri, og der er god tid til at tage hele familien med på tur.

Herunder har vi samlet ti forslag til, hvad I kan lave i efterårsferien.

1. Lav "pixel-art" med kartofler på Universe

Pressebillede: Hos Universe tager man kartoffelferien seriøst. Her kan man lave kunst med kartofler i efterårsferien.
Pressebillede: Hos Universe tager man kartoffelferien seriøst. Her kan man lave kunst med kartofler i efterårsferien.
Foto: Universe Science Park.

I efterårsferien - der tidligere blev kaldt "kartoffelferien" - kan man på Universe i Nordborg være med til at skabe et lidt anderledes kunstværk.

4.000 kartofler skal samles til et billede af videnskabsmanden Albert Einstein i såkaldt pixel-art-stil, der er en form for digital kunst, hvor billeder redigeres på pixel-niveau.

Til forskel fra den traditionelle pixel-art, der foregår digitalt, trykkes kartoflerne fysisk på mosaikplader, og som kartoflerne tørrer, vil kunstneren Kerstin Maywald sætte brikkerne sammen, så man kan se billedet vokse.

Hver familie får mulighed for at lave seks "pixels", og undervejs kan man blive klogere på, hvad en pixel er, samtidig med at man er kreative sammen.

Herudover vil det være muligt at spille kryds og bolle, kalaha eller bowling - alt sammen med kartofler.

Det foregår for hele familien fra lørdag den 16. oktober til søndag den 24. oktober fra klokken 10 til klokken 17.

2. Tag tilbage til istiden på Tirpitz

Arkivbillede: Tag på en tidsrejse i Tirpitz i efterårsferien, hvor du blandt andet kan opleve mammutter.
Arkivbillede: Tag på en tidsrejse i Tirpitz i efterårsferien, hvor du blandt andet kan opleve mammutter.
Foto: TV SYD

For 14.000 år siden så Danmark helt anderledes ud.

Der var ingen træer, isen, der havde dækket landet i tusinder af år, var lige smeltet væk, og brusende floder skar landskabet over.

Og netop dét vil Tirpitz i Blåvand vise dig i efterårsferien.

Med udstillingen "Den sidste mammut - det første menneske" vil istidspigen Ayla tage familien med ud på den kolde, græsblæste tundra, hvor hun vil fortælle om det at være barn i tiden, hvor de første mennesker levede side om side med de sidste mammutter.

- I området omkring Tirpitz var der i den sene istid direkte forbindelse til den store tundra. Det er en stor del af vestkystens historie, og vi har i lang tid gerne ville fortælle om denne utrolige periode, siger museumsdirektør på Vardemuseerne, Claus Kjeld Jensen, i en pressemeddelelse.

Udstillingen kan ses fra fredag den 15. oktober, 2021, frem til efteråret i 2023. Udstillingen henvender sig til børn i alderen 5 til 12 år og deres familier.

3. Mød de gamle landsoldater på Historiecenter Dybbøl Banke

Arkivbillede: Selvom det er længe siden, kan man stadig opleve soldaterne fra 1864 på Historiecenter Dybbøl Banke.
Arkivbillede: Selvom det er længe siden, kan man stadig opleve soldaterne fra 1864 på Historiecenter Dybbøl Banke.

Historiecenter Dybbøl Banke sætter i efterårsferien fokus på den menige soldats skæbne og 1864-krigens menneskelige omkostninger.

Det vil blandt andet være muligt at opleve soldaterbyen, der er bygget som en baraklejr fra 1864. 

Her kan man handle med marketenderen, bage pandekager efter feltkogebogen eller skrive et gammeldags foldebrev med blæk, forsegle det og få det stemplet som feltpost fra Dybbøl.

Man kan også møde soldaten fra 1864, lægge sig i mandskabsbarakkens store halmsenge, og der vil sågar blive skudt med et gammeldags forladegevær!

Derudover vil der vises filmene Dommedag for Danmark om krigen 1864 og Angrebet på Als om krigens afgørende slag den 29. juni 1864.

Det foregår hver dag i efterårsferien fra klokken 10 til klokken 17.

4. Oplev sort sol i den sønderjyske marsk

Arkivbillede: Helt op mod en million fugle kan sommetider samles i marsken.
Arkivbillede: Helt op mod en million fugle kan sommetider samles i marsken.

Stære fra alle landene omkring Norge og Østersøen samles hvert forår og efterår i marsken i enorme flokke til træk.

Det gør sig også gældende i år, og i løbet af efterårsferien kan man opleve, hvordan de mange fugle tegner fascinerende mønstre på himlen. Det er det, man kalder for sort sol.

De mange fugle samles i marsken for at overnatte, inden turen går sydpå. Her æder de stankelbens- og gåsebillelarver, der findes i de store mængder i fugtige græsmarker.

Herunder kan du se et kort over, hvor der er størst chance for at opleve sort sol:

Tallene viser hvor mange fugle, der ifølge Naturstyrelsen trækker gennem marsken.
Tallene viser hvor mange fugle, der ifølge Naturstyrelsen trækker gennem marsken.
Foto: Grafik: Benjamin Rene Klint Nielsen

5. Flygt fra FÆNGSLET

Arkivbillede: På Fængselsmuseets guidede rundvisning kan du få styr på myter og fakta om arbejdslivet bag murene - og høre om dramatiske flugter, hvor arbejdspladserne ofte blev udnyttet til kreative hjælpemidler.
Arkivbillede: På Fængselsmuseets guidede rundvisning kan du få styr på myter og fakta om arbejdslivet bag murene - og høre om dramatiske flugter, hvor arbejdspladserne ofte blev udnyttet til kreative ...
Foto: Fængslet Horsens

Det er ikke et rigtigt fængsel, men FÆNGSLET vil alligevel gerne fange dig i efterårsferien og har derfor lavet en række arrangementer.

Her kan du blandt andet lege nyankommet fange, hvor du og din familie får udleveret et skrivehæfte fra en tidligere indsat med en række opgaver. Dem skal I løse for at få adgang til 'det skjulte stempel', som får jer ud i friheden.

Herudover vil man selv have mulighed for at prøve at flygte fra fængslet i en 18 meter lang tunnel i Virtual Reality. I det virtuelle univers bliver man udstyret med en lygte og en murerske og skal forsøge at komme ud. Men pas på! Hvis du ikke er forsigtig, kan betjentene opdage dig, eller tunnelen kan falde sammen om ørerne på dig!

Fra den 18. oktober til den 21. oktober vil der også være (u)hyggelige halloween-arrangementer på FÆNGSLET, hvor man kan skære græskar.

FÆNGSLET holder åbent hver dag fra klokken 10 til klokken 16.

6. Tag på sælsafari på Fanø ved Vadehavet

Arkivbillede: Selvom det er en guidet sælsafari tur, kan man også opleve havørne, vandrefalke og store mængder vadefugle.
Arkivbillede: Selvom det er en guidet sælsafari tur, kan man også opleve havørne, vandrefalke og store mængder vadefugle.
Foto: John Frikke

Selvom det ikke er unikt for efterårsferien, er det en oplagt mulighed at tage på sælsafari på Fanø.

Her kan man tage med en professionel guide på sælvandring i Nationalpark Vadehavet omkring Fanø, hvor man vil kunne se gråsæler og spættede sæler i Danmarks natur.

Her lever sælerne side om side med havørnene, som en guide også vil fortælle om.

Men husk tøj der matcher vejret, for sæler lever selvfølgelig udenfor.

7. Skab dit eget mini-møbel på Trapholt

Arkivbillede: Kun fantasien sætter grænser i efterårsferien på Trapholt.
Arkivbillede: Kun fantasien sætter grænser i efterårsferien på Trapholt.
Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

I efterårsferien kan man for alvor slippe fantasien løs på Trapholt.

Her inviterer museet til særudstillingen Verner Panton - Farver en ny verden. Her vil der være møbler, man både kan sidde i, ligge i, kravle op på eller ind i. Kig op, der hænger også nogle i loftet!

Måske inspirerer møblerne dig til at designe dit helt eget møbel. I så fald vil det være muligt for børn og familier at designe deres egne bevægelige mini-møbler med farverigt pap og papir.

Det foregår fra lørdag den 16. oktober til søndag den 24. oktober fra klokken 11 til klokken 15 alle dage.

8. Tag gratis til åben hal-arrangementer i hele det sønderjyske

Arkivbillede: - Vi har udstyret og faciliteterne. Du har fantasien og det gode humør, siger Morten Falk Størling om åben hal-arrangementerne.
Arkivbillede: - Vi har udstyret og faciliteterne. Du har fantasien og det gode humør, siger Morten Falk Størling om åben hal-arrangementerne.
Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Aktiv Aabenraa inviterer til gratis åben hal-arrangementer for at lokke de lokale tilbage i idrætshallerne.

Det løber af stablen fra mandag den 18. oktober til fredag den 22. oktober og foregår i "faste, men alligevel løse rammer".

Det kommer til at foregå i fem haller, hvor det vil være muligt at spille floorball, basket, fodbold og derudover deltage i andre aktiviteter.

Herudover gentager Aktiv Aabenraa 'Fed fredag'-konceptet i Tinglev Hallen, hvor der vil være et par timers fri leg, inden der rundes af med fri leg i Tinglev Svømmehal.

Se programmet herunder:

Åben hal programmet

9. Tag på spøgelsesjagt på Augustenborg

Direkte foranlediget af sagen mod Dagmar Overby blev vedtaget to love, som styrkede børns rettigheder: 1924 - Loven om tilsyn med plejebørn ændres. 1925 - Besluttes, at der i Danmark indføres folkeregister, så sager om forsvundne plejebørn ikke kunne opstå igen.
Direkte foranlediget af sagen mod Dagmar Overby blev vedtaget to love, som styrkede børns rettigheder: 1924 - Loven om tilsyn med plejebørn ændres. 1925 - Besluttes, at der i Danmark indføres folkeregister, ...
Foto: Patricio Soto

Det er ikke for børn eller sarte sjæle på det gamle psykiatriske hospital i Augustenborg.

Her vil det i efterårsferien være muligt at vandre gennem hospitalets mange gange og værelser. Undervejs vil man støde på ni såkaldte 'rædselsrum', hvor skuespillere og installationer vil fortælle historier og sprede gys.

Herudover vil man - hvis man tør - kunne møde danmarkshistoriens største seriemorder, Dagmar Overby, der fra 1916 til 1920 tog livet af op mod 25 spæde plejebørn. Hun vil være ledsaget af sine medpatienter og plejepersonale, og det foregår live.

Man skal være opmærksom på, at der er en aldersgrænse på 12 år, og at der anvendes stroboskoplys, der kan påvirke mennesker med epilepsi.

Det foregår i efterårsferien fredag den 15. oktober til søndag den 24. oktober, fra klokken 11 til klokken 17. Den 22. oktober vil der dog ikke være forestillinger.

10. Gratis cirkus i Kolding Storcenter

Arkivbillede: Der er lagt op til fest og farver i Kolding Storcenter, når Cirkus Arena indtager scenen.
Arkivbillede: Der er lagt op til fest og farver i Kolding Storcenter, når Cirkus Arena indtager scenen.

I Kolding Storcenter vil det være muligt at opleve Cirkus Arena alle dage i efterårsferien fra mandag den 18. oktober til søndag den 24. oktober. Forestillingerne starter henholdsvis klokken 11, klokken 13 og klokken 15 - helt gratis!

Så nu ved du, at der er masser at lave i efterårsferien - og dermed er der kun tilbage at sige: God kartoffelferie!