Salget af brændeovne stikker af: - Folk er desperate, og der er panik

Når priserne på gas stiger, gør efterspørgslen på alternativer det samme. Særligt salget af brændeovne er steget markant.

Panik. Så kort kan situationen beskrives hos Jysk Pejsecenter i Vejle.

Her har indehaver Erik Damgaard Dyrvig oplevet en stigning i salget af brændeovne på 30 procent de seneste måneder.

- Folk er desperate. Der er panik.

quote

De ovne, vi bestiller nu, kommer først efter sommerferien næste år. Så lang er ventetiden

Erik Damgaard Dyrvig, indehaver af Jysk Pejsecenter

Han er ikke i tvivl om, at det er den russiske præsidents jerngreb på verdens energipriser, der har direkte afsmitning på hans salg.

- Nu skal kunderne trække et nummer om lørdagen, for så mange kommer for at købe brændeovne. Det er normalt ikke nødvendigt. Vi plejer også at kunne klare os med én medarbejder i butikken, men nu er vi to, der ikke rigtigt kan følge med, fortæller Erik Damgaard Dyrvig.

Ifølge ham mærker hans kunder en mangedobling af prisen på for eksempel naturgas lige nu, og det er den direkte årsag til, at folk i øjeblikket vælger at få installeret brændeovne.

Fyld lageret op

Faktisk mærkede Erik Damgaard Dyrvig allerede den øgede efterspørgsel i februar, og her begyndte der også at være ventetid hos leverandørerne.

- Så vi begyndte allerede dengang at bestille hjem og har købt mere løbende, men de ovne, vi bestiller nu, kommer først efter sommerferien næste år. Så lang er ventetiden, fortæller han og tilføjer, at leveringstiden normalt er 14 dage.

indehaver af Brændeovn Direkte i Esbjerg, Poul Kristensen, oplever hver dag, at kunder ringer for at spørge til brændeovne. Stort set hver gang er det priserne på gas, der får folk til at handle.
indehaver af Brændeovn Direkte i Esbjerg, Poul Kristensen, oplever hver dag, at kunder ringer for at spørge til brændeovne. Stort set hver gang er det priserne på gas, der får folk til at handle.
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Samme fornemmelse havde indehaver af Brændeovn Direkte i Esbjerg, Poul Kristensen, tidligere i år.

Han kunne se, at priserne på stål steg, og derfor lagde han store ordrer hos sine leverandører, så lageret nu er fyldt op.

- Det er lidt et held. Faktisk har jeg været ude og skulle finde mere lagerplads, siger han.

Han oplever hver dag, at kunder ringer for at spørge til brændeovne. Stort set hver gang er det priserne på gas, der får folk til at handle.

- Jeg har et kundebesøg i dag. De havde købt hus med gas og ville have hjælp. Folk er meget bekymrede, fortæller han og tilføjer, at trods stigende priser på træpiller, er de også blevet hamstret.

Efterspørger korn og flis

Hos Gejs i Grindsted oplever de en anden version af problematikken. Når priserne på træpiller og varmepumper stiger som nu, begynder kunderne at søge alternativer, fortæller indehaver Henrik Eriksen.

quote

Vi vil jo gerne hjælpe, men vi har ikke varerne, så der er lidt panik på

Henrik Eriksen, indehaver af Gejs

- De efterspørger korn og flis til at fyre med. Det har de ikke forespurgt i fem år, så den produktion er kørt ned på ti procent, og nu skal den altså op på 200 for at kunne følge med, siger han.

Henrik Eriksen, indehaver af Gejs, er tæt på at have udsolgt for i år, og næste levering ser ud til først at blive i januar.
Henrik Eriksen, indehaver af Gejs, er tæt på at have udsolgt for i år, og næste levering ser ud til først at blive i januar.
Foto: Privatfoto

Ligesom med brændeovnene er der også her lang leveringstid, og det efterlader Henrik Eriksen i en vanskelig situation.

Han er nemlig tæt på at have udsolgt for i år, og næste levering ser ud til først at blive i januar.

- Vi vil jo gerne hjælpe, men vi har ikke varerne, så der er panik på.