Satte solceller på sit tag, men skal vente 12 uger, før han må tænde for dem

228.000 kroner har en sønderjysk frisør brugt på et solcelle-anlæg. Det virker, men bureaukrati gør, at han skal vente op til 12 uger på at tage det i brug.

For to år siden købte Sasha Narmighi en elbil. Han kalder købet for familiens første spring til at blive grønnere.

Dengang gav udskiftningen mening. Det kostede 80 kroner at oplade bilen, og det var billigere end andet brændstof.

quote

Jeg blev bare så rasende, for det kan ikke passe i den her tid

Sasha Narmighi, frisør

I dag betaler Sasha Narmighi næsten 500 kroner for samme opladning. For at hjælpe sig selv til en mere overkommelig elregning, bestilte han for tre måneder siden derfor solceller.

Mandag blev anlægget monteret, og selvom det er klar til at producere, gør bureaukrati, at han ikke må tænde for det før om 12 uger.

228.000 kroner har Sasha Narmighi brugt på et solcelle-anlæg, men udsigterne til at kunne tage det i brug er lange.
228.000 kroner har Sasha Narmighi brugt på et solcelle-anlæg, men udsigterne til at kunne tage det i brug er lange.
Foto: Helle Eriksen, TV SYD

- Jeg blev bare så rasende, for det kan ikke passe i den her tid. Vi lytter til staten og bliver grønnere, og selvfølgelig skal man ikke altid gøre grøn omstilling op i økonomi, men lige nu føler jeg mig egentligt som en idiot, siger Sasha Narmighi.

Firedobling af solceller

Årsagen til den 12 uger lange ventetid skal findes hos elselskabet N1. De står for at godkende ansøgninger om solcelleanlæg og bekræfter, at der lige nu er lange ventetider.

Ventetider på solceller

Elselskabet N1 har en ventetid på at godkende solcelleanlæg til private på omkring syv uger i almindelige sager og op til 12 uger i sager med større anlæg. Selskabet har 750.000 kunder på elnettet, hvilket er 75 procent af Jylland. De dækker ikke Fyn og Sjælland.

Trefor har en ventetid på at godkende solcelleanlæg til private på fire-fem uger. De oplever, at antallet af ansøgninger stiger, og elforsyningsdirektør i Trefor, Per Sørensen, fortæller, at de godt kan blive udfordret på ventetiden, hvis der pludselig kommer flere ansøgninger på kort tid. Trefor har 147.000 kunder i trekantsområdet og 30.000 på Bornholm.

Tommy Jakobsen, kommunikationschef hos Konstant, fortæller, at man skal forvente én uges behandlingstid hos dem. Det forudsætter dog, at alle data fra installatøren og kunden er på plads. Konstant oplever også et stigende antal solcelleanlæg på private tage. De har lige nu 240.000 aftagere af el.

Per Nielsen, teknisk chef hos elselskabet RAH, kan ikke udtale sig om den konkrete ventetid, da det ifølge ham afhænger meget af den enkelte situation, men hvis nødvendige informationer er til stede i ansøgningen, kan det gå forholdsvis hurtigt. Han fortæller, at også RAH oplever mange flere ansøgninger lige nu. Selskabet har 50.000 kunder.

De oplyser, at der er sket en firedobling i antallet af tilmeldinger på solcelleanlæg sammenlignet med sidste år. Derfor har de ansat en række kolleger til at håndtere det ekstra arbejdspres.

- Vi skal gøre vores for at få ventetiden ned. De ansatte skal trænes og have de rette kompetencer, for det er teknisk komplicerede sager, vi har med at gøre. Det er ikke noget, vi sætter hvem som helst til, siger Carsten Bryder Thejls, administrerende direktør hos N1.

quote

Vi har dobbelt så travlt med at installere solcelleanlæg nu i forhold til sidste år

Emil Alexandersen, elektriker

For at godkende en ansøgning skal de tjekke, at der er plads til den type anlæg på elnettet.

Derudover kan der være noget i lokalplanen, som de skal være opmærksomme på, og der kan være lovkrav, de skal tjekke op på.

Carsten Bryder Thejls understreger desuden, at det er et spørgsmål om at få smidiggjort processen mellem netselskabet og kundens installatør.

Kæmpe boom hos elektrikerne

Den øgede efterspørgsel på solceller mærker elektriker Emil Alexandersen fra elfirmaet Jansson også. Han fortæller, at han oplever et kæmpe boom lige nu, og derfor har de måttet ansætte to ekstra mand for at følge med.

Elektriker Emil Alexandersen
Elektriker Emil Alexandersen har monteret solcelleanlægget hjemme hos Sasha Narmighi. Lige nu oplever han et boom af sådanne opgaver.
Foto: Helle Eriksen, TV SYD

- Vi har dobbelt så travlt med at installere solcelleanlæg nu i forhold til sidste år, siger han og forklarer, at det er elektrikere som ham med autorisation, der skal stå for at indsende ansøgningen om at få et solcelleanlæg godkendt.

- Vi kan godt mærke, at det tager lang tid at få dem gennem systemet.

Efter at have monteret solcelleanlægget hos Sasha Narmighi, er der altså ikke andet at gøre end at vente.

- Jeg kan jo godt tænde det, men det vil være at gå uden om loven. Så jeg kan ikke gøre noget. Det er ude af mine hænder, siger han.