Se den royale plan for genforeningsfejringen i Sønderjylland her

Programmet for den store fejring af 101 året for genforeningen, hvor dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian besøger Sønderjylland, er offentliggjort.

For 101 år siden red en hvid hest gennem menneskemængden og under æresporten ved den gamle grænse ved Christiansfeld, hvorfra flagene var hejst. Kong Christian 10. stadfæstede lige her den lov, der betød, at Sønderjylland igen skulle høre til Danmark efter 56 år med tysk styre.

I år gentager den daværende konges barnebarn, dronning Margrethe, turen over den gamle grænse. Det kommer ikke til at foregå på hesteryg, men i karet i selskab med kronprins Frederik og prins Christian.

Genforeningen skulle have været fejret sidste år, men på grund af covid-19 er det kongelige besøg rykket til i år, hvor 100-året for genforeningen skal fejres på bagkant.

Det var i 1920, at kong Christian 10. red over den gamle grænse ved Christiansfeld.
Det var i 1920, at kong Christian 10. red over den gamle grænse ved Christiansfeld.

Museum, musik og middag

Om formiddagen klokken 10 den 13. juni vil dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian starte den officielle fejring af genforeningen ved at køre over den gamle grænse. I stedet for den gamle æresport, der omkransede grænsen i 1920, vil en ny bronzeport blive sat op i anledningen.

Her vil dronningen også holde en tale og indvie en skulptur.

Herefter tager fejringen videre til Haderslev Domkirke, hvor den tyske Forbundspræsident H.E. Frank-Walter Steinmeier og hustru Fr. Elke Büdenbender vil gøre dronningen selskab til en festgudstjeneste klokken 11. Statsminister Mette Frederiksen vil med sin mand Bo Tengberg også deltage.

Det er bronzeporten, som her er afbilledet, der skal skildre den gamle grænse, hvor der stod en æresport tilbage i 1920.
Det er bronzeporten, som her er afbilledet, der skal skildre den gamle grænse, hvor der stod en æresport tilbage i 1920.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Et andet historisk sted, der er en del af programmet, er Folkehjem i Aabenraa. Det var her, at tusindvis af mennesker i 1918 stod og lyttede til politikeren H. P. Hanssen, der fra balkonen holdt den tale, der blev starten på folkeafstemningen. I dag er der skabt en genforeningspark på stedet, som dronningen skal besøge klokken 12.

Det er denne rute, dronningen tager den 13. juni.
Det er denne rute, dronningen tager den 13. juni.
Grafik: Benjamin Rene Klint Nielsen

Genforeningsshow i Sønderborg

Kongeskansen ved Dybbøl Banke vil herefter danne rammerne for en ceremoni, inden det tyske mindretals nye museum i Sønderborg skal besøges.

Sidst på eftermiddagen vil dronningen deltage i et genforeningsshow på Alsion.

Dagens program slutter med reception på kongeskibet Dannebrog og efterfølgende middag med det tyske præsidentpar og den danske statsminister og mand.

Du kan se det fulde program her for det royale besøg i Sønderjylland. Der kan du også se hvert enkelt program for besøgene de forskellige steder.