Se kortet: Disse fem områder er i spil som naturnationalparker

Der er lagt op til, at fem skovarealer i Syd- og Sønderjylland kan blive naturnationalparker. Hvis alle fem bliver udtaget, vil de være at finde i Haderslev, Kolding, Tønder og Varde kommuner. I Varde er to områder i spil.

Nu er der godt nyt for de, der elsker den syd- og sønderjyske natur.

Fem områder i Syd- og Sønderjylland er udset til potentielt at blive naturnationalparker. De optræder på en bruttoliste over i alt 23 områder, som er udset af miljøministeriet og er skåret ned fra i alt 200 forslag.

Hvis det bliver en realitet, vil man kunne opleve områder, hvor naturen får lov at vokse på sine egne præmisser og dermed skabe nye spændende naturoplevelser. Der vil blive udsat store græssende dyr som køer og heste, som skal være med til at sikre, at områderne ikke udvikler sig til tæt, mørk skov.

Det fem områder er Stenderupskovene i Kolding Kommune, Pamhule- og Hindemade Skov i Haderslev Kommune, Draved Skov og Kongens Mose i Tønder Kommune, Nyminde- og Blåbjerg Plantage, samt Skallingen og Ho Plantage, der begge ligger i Varde Kommune.

Du kan se de fem steder på kortet herunder:

Bruttolisten vil blive præsenteret for to nationale arbejdsgrupper samt relevante ministerier og kommuner for at indhente kommentarer og input.

Der forventes også at blive afholdt lokale arrangementer i mulige naturnationalparker for at inddrage lokale synspunkter. Efter planen vil der træffes politisk beslutning om placeringen af naturnationalparkerne i december 2021.

Det er ikke en forudsætning, at der vil sættes hegn op omkring naturnationalparkerne, men det er ikke utænkeligt, hvis der sættes dyr ud i området. Parkerne vil fortsat være offentligt tilgængelige.

Forskel på nationalparker og naturnationalparker

  • Nationalparker har sin egen lov, men der er ikke nogen særskilt naturbeskyttelse i loven. Af den grund er både skovdrift og landbrug almindelig i nationalparkerne. Det hæmmer biodiversiteten i nationalparkerne meget. Ofte er byområder også inkluderet i nationalparker.


  • Naturnationalparker har endnu ingen selvstændig lovgivning, men en sådan er på vej ifølge miljøministeren. Forventningen er, at naturnationalparker friholdes 100 procent fra skov- og landbrug og al anden produktion, og at de i første omgang etableres på statslige arealer. Naturen udvikler sig så vidt muligt på sine egne præmisser i naturnationalparker og dækker over store, sammenhængende arealer. Naturlig hydrologi genoprettes, og græssende dyr sættes ud for at skabe dynamik og højere biodiversitet.


(Kilde: Miljøministeriet)