Se kortet: Her har næsten alle læger lukket for nye patienter

Antallet af praktiserende læger betyder, at to ud af tre af landets lægeklinikker nu har lukket for tilgang af nye patienter.

De praktiserende læger er udset en større og afgørende rolle for Danmarks nære sundhedsvæsen. Derfor bekymrer det regeringen, at de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i dag har offentliggjort nye tal. En stor del af landets lægeklinikker har ikke plads til nye patienter.

- Det er et stort samfundsmæssigt problem, at kernevelfærdens frie adgang til egen læge er forsvundet så mange steder, siger formanden for PLO, Jørgen Skadborg.

I Esbjerg, Vejle og Vejen er det cirka hver anden praksis, der har lukket for tilgang. I Aalborg, Aarhus og København er det cirka tre ud af fire klinikker.

I Syd- og Sønderjylland er der flest i Horsens, hvor 90 procent af alle læger i efteråret 2022 havde lukket for tilgang. På landsplan er det overordnet to ud af tre klinikker, der ikke længere tager imod nye patienter.

- Vi har meget færre praktiserende læger end for 10-15 år siden. Samtidig er befolkningstallet steget betydeligt, og sygehusene lægger stadigt flere opgaver over til os, som de før tog sig af, fortæller Jørgen Skadborg.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Flere læger afgørende for ny sundhedsplan

Regeringen tager manglen på praktiserende læger i hele landet dybt alvorligt.

Det siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) som en reaktion på nye tal for den udbredte mangel på praktiserende læger.

- Vi er nødt til at styrke det nære sundhedsvæsen og almen praksis, som skal tage sig af flere og mere komplekse opgaver tæt på patienterne fremover.

- Dermed er det afgørende, at vi får uddannet flere speciallæger i almen medicin, siger ministeren.

Ministeren fortæller, at regeringens fokus er at sørge for, at alle er sikret en læge tæt på, hvor de bor.

- De praktiserende læger spiller en ekstremt afgørende rolle i vores sundhedsvæsen. Vi ser ind i en fremtid med flere ældre og flere kroniske patienter, siger hun.

- Vi er nødt til at styrke det nære sundhedsvæsen og almen praksis, som skal tage sig af flere og mere komplekse opgaver tæt på patienterne fremover.

- Dermed er det afgørende, at vi får uddannet flere speciallæger i almen medicin, siger ministeren.

Håber på handlinger nu

Den nye regering med Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har nedsat en Strukturkommission på området, der skal afrapportere i starten af 2024.

Det håber Jørgen Skadborg ikke bliver en syltekrukke, der skubber løsningerne til 2024.

- Jeg håber ikke, at der går 'kommission i den'. Vi har behov for at få uddannet flere praktiserende læger nu, det kan ikke vente. Det håber jeg, de tre partier kan blive enige om, siger han.

PLO foreslår, at uddannelseskapaciteten på området skrues op. I øjeblikket uddannes der årligt 350 nye praktiserende læger. Det ønsker de forøges med 50.

- Det mener vi, der er et ganske beskedent forslag, som alligevel vil gøre en forskel, fortæller formanden for PLO.