Skal du holde påskefrokost? Få otte tips til at holde den online

Ligesom sidste år kan corona sætte en stopper for påskefrokostens traditioner. Få otte råd til en online version fra to erfarne arrangører, så du kan starte nye virtuelle traditioner.

- Det er vigtigt, at vi stadig viser, at vi har brug for hinanden.

Sådan siger klinisk diætist Malene Iskov om, hvorfor vi ikke bare skal aflyse årets påskefrokost. 

Johan Johansen, skribent på Gastromand, og Malene Iskov, der er klinisk diætist, giver dig her otte råd til at holde en virtuel påskefrokost.
Johan Johansen, skribent på Gastromand, og Malene Iskov, der er klinisk diætist, giver dig her otte råd til at holde en virtuel påskefrokost.
Foto: Privat

Hun afholder til dagligt online madkurser og har besluttet sig for i år at arrangere en påskefrokost online for fire kolleger. Sammen med Johan Johansen, der er en af mændene bag sidste års største online påskefrokost afholdt af madfællesskabet Gastromand, giver hun dig her otte råd til at holde din egen påskefrokost virtuelt.

Hvordan skal vi holde påskefrokost i 2021?

Påsken er igen i år påvirket af corona, men det skal ikke stoppe os fra at holde en påskefrokost. På TV SYD giver vi dig mandag til onsdag i uge 13 inspiration til at holde en online, en udendørs eller en klimavenlig påskefrokost. Følg med her på tvsyd.dk eller se nyhedsudsendelsen de pågældende dage klokken 19.30.

Tip 1: Vælg den rigtige platform

Der er efterhånden mange muligheder for at se hinanden gennem en skærm. Når du vælger, om påskefrokosten skal foregå over Teams, Zoom, Facetime eller noget helt fjerde, skal du tage dine gæsters kendskab til platformene og deres digitale kendskab med i overvejelserne, sig Malene Iskov. 

Vigtigst er dog, at du som arrangør selv kender den valgte platform godt, så du kan hjælpe dine gæster. Malene Iskov bruger selv Teams til sin påskefrokost. Hun mener, den er mest brugervenlig.

Tip 2: Sikr forbindelsen

Efter egen erfaring med et webinar, der pludselig lukkede ned, understreger Malene Iskov, hvor vigtigt det er, at deltagerne har en stabil forbindelse. Sørg for, at din computer eller tablet er opdateret, og hav enten et internetkabel i din enhed eller sid tæt på routeren.

Tip 3: Forventningsafstem med gæsterne

Når du inviterer dine gæster, er det vigtigt, at I alle kender til planen for festen. At holde en online påskefrokost kræver lidt mere af jer alle både i forhold til koncentration og planlægning. Aftal for eksempel festens varighed, hvor meget af tiden, der skal bruges i køkkenet, og hvad der ellers skal ske udover at spise og skåle.

Sådan holder Malene og Johan virtuel påskefrokost

Johans virtuelle påskefrokost

  • Sammen med madfællesskabet Gastromand lavede han sidste år Danmarks største online påskefrokost 
  • Påskefrokosten var offentlig, og alle kunne deltage
  • Gastromand udgav opskrifter med billeder, indkøbsliste samt anbefalinger til drikkevarer
  • Påskefrokosten blev afholdt på de sociale medier - både på Facebook og Instagram - samlet under hashtagget #danmarksstørstepåskefrokost


Malenes virtuelle påskefrokost

  • I år holder Malene en privat påskefrokost med fire kolleger
  • Malene leverer maden ud til gæsternes fordør
  • Påskefrokosten kommer til at foregå over Teams

Tip 4: Find et fælles niveau med maden

Malene Iskov leverer maden ud til sine gæster, mens Gastromand udgav opskrifter til deres påskefrokost. Hvis I vil lave det samme mad, men hver for sig, råder Johan Johansen jer til at lave aftaler om maden. Hvad er budgettet, og hvor meget tid vil I bruge på det? På den måde sikrer I, at alle kan være med, og at I bevarer hyggen om det at lave mad.

Tip 5: Gør maden til et samtaleemne

At stå sammen i køkkenet kan ikke helt lade sig gøre i en online-version, men maden vil altid være et omdrejningspunkt til en påskefrokost. Et oplagt samtaleemne siger Malene Iskov, hvad end I spiser det samme eller noget forskelligt. Hvis I laver mad undervejs, foreslår Johan Johansen, at I kan tage jeres skærm med ud i køkkenet, så I kan følge med i hinandens madlavning.

Mange danskere lagde billeder op på sociale medier under hahtagget #danmarksstørstepåskefrokost. Her er et udpluk.
Mange danskere lagde billeder op på sociale medier under hahtagget #danmarksstørstepåskefrokost. Her er et udpluk.
Foto: Sofie Jørgensen, Christine Guldbrandsen, Kathrine Rendboe, Jette Pedersen, Sabrina Moskjær & Maria Nielsen

Tip 6: Brug flere enheder

Hvis I er mange deltagere og gerne vil gøre det lidt mindre formelt og lidt mere fleksibelt, kan I bruge flere enheder på samme tid, foreslår Johan Johansen.

For eksempel kan du have du have dine forældre med over Teams på computeren, mens du kan ringe din brors familie op på Facetime af og til. Med dette og ved hjælp af 'mute'-knappen behøver alle ikke at snakke med alle om alt, men man kan "skifte" mellem sine gæster.

Tip 7: Vælg en toastmaster

Hvis I er flere end fem deltagere foreslår Malene Iskov, at du som arrangør agerer toastmaster. Du skal kunne styre samtalen - både hvis gæsterne snakker ind over hinanden, men også hvis samtalen dør ud. Til sidstnævnte siger Malene Iskov:

- Det er rart, at der er en tryllekunstner, der kan trække noget op af ærmet.

Det kan både være samtaleemner eller lege, du har forbered for at holde festen kørende.

Tip 8: Engager gæsterne

Det kan være en mundfuld både at skulle være arrangør og toastmaster. Derfor råder Malene Iskov dig også til at uddelegere opgaver til gæsterne. Lad dem planlægge nogle indslag, I kan trække frem undervejs i påskefrokosten. Nogle kunne arrangere en leg, måske en quiz, eller I kan synge en påskesalme. 

Uanset hvordan I vælger at holde jeres påskefrokost, er det vigtigste, at det er hyggeligt og sjovt, siger Johan Johansen:

- I bund og grund handler det om at få smilet frem.

Følg med på tvsyd.dk, hvor vi tirsdag giver vi dig råd til at holde en udendørs påskefrokost.