Skal du holde påskefrokost? Få syv tips til at holde den udendørs

Indenfor må vi kun samles fem personer, men går vi udenfor døren, må vi samles ti. Derfor kan det være oplagt at tage årets påskefrokost udenfor. Få råd til det her.

- Det gør godt i hovedet. (...) Når man endelig kommer ud, så vil ungerne ikke hjem igen.

Derfor skal man overveje at trække påskefrokosten udenfor, siger naturvejleder Sam Sørensen.

Preben Madsen (tv.), ejer af Restaurant Herregårdskælderen, og Naturvejleder Sam Sørensen (th.) giver dig her syv råd til at holde påskefrokost udendørs.
Preben Madsen (tv.), ejer af Restaurant Herregårdskælderen, og Naturvejleder Sam Sørensen (th.) giver dig her syv råd til at holde påskefrokost udendørs.
Foto: Herregårdskælderen / VisitVejen

Han driver til daglig Natur- og Kulturskolen for Vejen Kommunes daginstitutioner og skoler, og så er han formidler i konceptet Vild Mad, der vejleder folk i at finde mad i naturen. 

Sammen med kok og ejer af Restaurant Herregårdskælderen i Brørup, Preben Madsen, giver han dig her syv råd til at holde din egen påskefrokost udendørs.

Hvordan skal vi holde påskefrokost i 2021?

Påsken er igen i år påvirket af corona, men det skal ikke stoppe os fra at holde en påskefrokost. TV SYD giver dig mandag til onsdag i uge 13 inspiration til at holde en online, en udendørs og en klimavenlig påskefrokost. Følg med her på tvsyd.dk eller se nyhedsudsendelsen de pågældende dage klokken 19.30.

Tip 1: Find det perfekte naturområde

Først og fremmest handler det om at finde det helt rigtige sted at holde påskefrokosten. Sam Sørensen nævner både parker, skove og shelters som gode muligheder. Han råder dig til at undersøge, hvilke naturområder der findes i dit område. Tjek for eksempel anbefalingerne på udinaturen.dk eller på din kommunes hjemmeside.

Tip 2: Klæd dig ordentlig på

Overvej, hvad I vil lave ude i naturen, tjek vejrudsigten og klæd jer på efter de to ting, lyder det også fra naturvejlederen. Hvis I skal gå langt, så tag vandreskoene på. Skal I sidde ned længe, så tag ekstra varmt tøj på. Er der risiko for regn - pak regntøjet.

Tip 3: Gør maden simpel

Mad er en essentiel del af påskefrokosten, og der er flere valgmuligheder, når I skal have det med udenfor.

Sam Sørensen anbefaler at lave mad over bål. Tag for eksempel en gryde og ingredienser med til at lave en gryderet og grydebrød. Naturvejlederen foreslår også, at I kan kaste jer ud i at finde mad i naturen. Hos Vild Mad findes et leksikon over råvarer fra naturen. Du kan også tage maden med hjemmefra og varme det op over bål.

Sådan holder Sam udendørs påskefrokost

Naturvejlederen planlægger at mødes med nogle kolleger og holde påskefrokost i det fri. Han vil lave ragout med høns og hare over bål og finde råvarer fra skoven til.

Hvis du ikke vil lave bålmad, er en anden mulighed at pakke en picnickurv. Preben Madsen, der er ejer af Restaurant Herregårdskælderen, laver i år madpakker til gæster, der vil trække påskefrokosten ud i naturen.

Kokken havde tre fokuspunkter, da han sammensatte menuen i madpakken: Det skal kunne spises med fingrene, der skal være noget til hele familien, og det skal være nemt. I madpakken lægger Preben Madsen blandt andet sandwich, ost, grøntsagsstænger, kyllingelår og en muffin i. Måske det kan inspirere dig.

Det er sådan her påskemadpakken fra Restaurant Herregårdskælderen ser ud.
Det er sådan her påskemadpakken fra Restaurant Herregårdskælderen ser ud.
Foto: VisitVejen

Tip 4: Planlæg aktiviteter

Hvis I har børn med, kan det være en god idé at have nogle aktiviteter planlagt. Med et påsketema foreslår Sam Sørensen at farve æg over bålet: Find farvede ting i naturen, varm dem i en gryde over bål sammen med æggene.

Hvis du vil have mere inspiration til udeaktiviteter, kan du besøge Grønne Spirer eller FDF's legedatabase.

Tip 5: Opdag naturen

For at få det meste ud af turen foreslår Sam Sørensen at fokusere på naturen.

- Det giver en helt unik oplevelse. Du vil opleve noget, hvor naturen har en aktie i det, siger han.

Gå en tur, se efter fugle og lyt - harerne og uglerne har netop fået unger, oplyser naturvejlederen.

Tip 6: Gem telefonen væk

Mange af os er vant til at tage billeder af gode stunder, og forhåbentlig bliver jeres udendørs påskefrokost sådan én af slagsen. Sam Sørensen råder jer dog til at pakke telefonen væk.

- Sæt telefonen på lydløs, stop den i lommen og vær i naturen. Du kan godt huske det uden billeder, siger han.

Tip 7: Vær der på naturens præmisser

Både kokken og naturvejlederen understreger, at vi skal passe på naturen, uanset hvilken slags påskefrokost vi vil afholde i den. De nævner blandt andet, at vi skal huske at være rolige og rydde op efter os selv.

Følg med på tvsyd.dk, hvor vi onsdag giver vi dig råd til at holde en klimavenlig påskefrokost.