Slipper for sure borgere: Biblioteker jubler over nye regler for coronapasset

Fra fredag er det ikke længere nødvendigt at vise coronapas ved indgangen til biblioteket. Et besøg kræver dog stadig et gyldigt coronapas. Ændringen glæder bibliotekerne.

- Det er helt fantastisk. Det er nemlig ikke alle, der har været glade, når de har skulle besøge os.

Sådan lyder det fra vicebibliotekslederen fra Esbjerg Bibliotekerne, der fra fredag kan se frem til, at de skal kontrollere færre coronapas i fremtiden.

Det står i aftalen, som alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige vedtog i går om yderlig genåbning af Danmark. Aftalen er en opfølgning på den store plan for genåbningen af Danmark, der blev indgået 22. marts.

Fra fredag den 21. maj skal brugerne af landets biblioteker nemlig ikke have coronapasset op af lommen, når de skal låne bøger. Besøgende på bibliotekerne skal dog stadig have et gyldigt coronapas. Det bliver dog kun kontrolleret ved stikprøvekontrol.

- Nogle af borgerne har desværre været rigtig trælse. Nogen har været sure, når de kom på besøg. Jeg tror, jeg har hørt alle konspirationsteorier og andre forklaringer på, hvorfor de ikke skulle vise coronapas, fortæller Karin Grøndahl Sørensen fra Esbjerg Biblioteker.

- Nogle har vi ikke kunne tale pænt med. Vi har ikke kunne forstå, hvad de sagde, fordi de råbte og skreg, tilføjer hun.

Det indeholder den nye genåbningsaftale også

Håber på længere åbningstider

Hvordan borgerne præcis skal forholde sig, når de skal på biblioteket, vides endnu ikke. Derfor er der stadig en vis usikkerhed forbundet med, hvilke præcise regler der træder i kraft fredag

- Vi har ikke set de nye retningslinjer endnu. Det hele afhænger selvfølgelig af, hvordan de ender med at se ud. Men vi tror og håber, at vi kan åbne det selvbetjente-bibliotek, fortæller leder af Aabenraa Bibliotekerne, Charlotte Stoltenberg.

Det samme ønske har de i Esbjerg, der håber, at den mindre kontrol ved indgangen åbner for længere åbningstider.

- Det har været et stort ønske fra vores brugere, at vi har kunne holde længere åbent, og de kunne benytte sig af det selvbetjente bibliotek, fortæller Karin Grøndahl Sørensen.

Fortsat sikkert

Selvom coronapasset ikke længere skal fremvises ved indgangen til biblioteket, så skal brugerne stadig have et gyldigt pas, og der skal tjekkes via stikprøver. Det åbner muligvis for, at borgere undlader at anskaffe sig et gyldigt coronapas.

- Jeg har en forventning om, at de, der træffer beslutningerne, har forholdt sig til problematikken og har vurderet, at det er sikkert nok. Vi skal jo fortsat holde afstand, bruge mundbind og tage andre forholdsregler, ligesom vi skal i resten af samfundet, fortæller Charlotte Stoltenberg.