Smittestigning kan skyde indlæggelsestal i vejret

Coronasmitten bliver ved med at sige - både på landsplan, men også i Syd - og Sønderjylland. Ekspertgruppe spår, at der frem mod midt-december kan ske en stigning i antallet af coronaindlagte patienter fra de nuværende 550-750 på landsplan. Region Syddanmark forventes at ligge i toppen.

Flere steder i det syd - og sønderjyske er der sket en stigning i coronasmitten. Det fremgår af dagens tal fra Statens Serum Insitut. 

I de fleste kommuner er der tale om et lille fald eller en lille stigning i incidenstallet, der beskriver antal smittede pr. 100.000 i en kommune over den seneste uge. 

I Esbjerg og Kolding kommuner er der sket en markant stigning i smittetallet. I Esbjerg Kommune er der de seneste syv dage registreret 516 smittede - en stigning på 48 fra gårsdagens tal. Det bringer incidenstallet op på 447,4. 

Længere østpå i Kolding stiger smitten også. De seneste syv dage er der registreret 450 nye smittede. I går var det tal på 429.

quote

Der estimeres omkring 70-200 daglige nyindlæggelser og 550-750 indlagte frem mod midten af december

Camilla Holten Møller, læge og leder af ekspertgruppen

Forventer stigning i antal indlagte 

De næste uger ventes antallet af coronaindlagte i Danmark at ligge i spændet mellem 550 og 750. 

Det estimerer ekspertgruppen for matematisk modellering i et nyt notat, ifølge Ritzau.

Til sammenligning er der i øjeblikket 449 coronapatienter indlagt rundt om på landets hospitaler.

De seneste uger har antallet af indlagte været stigende.

For en måned siden var der eksempelvis 264 indlagte med corona. For to måneder siden var det endnu lavere, da der dengang blot var 82 indlagte med corona. Ikke alle er indlagt, fordi de er syge af covid-19, men er på hospitalet af andre grunde.

Antallet af indlagte er dermed mere end femdoblet i løbet af to måneder.

- Fremskrivningerne viser en fortsat stigning i antallet af hospitalsindlæggelser.

- Der estimeres omkring 70-200 daglige nyindlæggelser og 550-750 indlagte frem mod midten af december, siger læge og leder af ekspertgruppen Camilla Holten Møller fra Statens Serum Institut (SSI).

Det er særligt i Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark, at ekspertgruppen forventer et stigende antal indlagte.

Ekspertgruppen har også regnet på, hvordan antallet af daglige smittetilfælde vil udvikle sig.

Vurderingen er, at der i midten af december vil være 3400-8300 smittetilfælde om dagen.

Til sammenligning er det højeste antal daglige tilfælde i øjeblikket 5120. Det rekordhøje antal blev registreret mellem tirsdag og onsdag i denne uge.

Ekspertgruppen gør opmærksom på, at der i estimatet for smittetilfælde ikke er taget højde for den kommende uges intensiverede vaccinationsindsats.

I forhold til estimaterne for coronaindlæggelser bemærker ekspertgruppen også, at der er visse usikkerheder. Det skyldes blandt andet, at estimaterne kun tager delvist højde for smittereducerende tiltag som coronapas og mundbind.

Ekspertgruppen for matematisk modellering er tilknyttet Statens Serum Institut.

Ekspertgruppen har til opgave at udvikle matematiske modeller til at belyse udviklingen af smittespredning i Danmark.