Sønderjyderne krejler sig til førstepladsen i genbrug

Det seneste år har mere end otte ud af ti syd– og sønderjyder handlet genbrugsvarer, og det får landsdelen til at indtage krejlerførstepladsen i Danmark.

En ny sofa, nye bukser eller nyt legetøj til ungerne er nogle af de ting, som syd- og sønderjyderne har shoppet det seneste år – brugt vel at mærke.

Hele 83 procent af befolkningen i Syd- og Sønderjylland har handlet genbrug inden for de seneste 12 måneder. Det får landsdelen ind på en førsteplads sammenlignet med resten af den danske befolkning.

Det viser tal fra Den Blå Avis’ Genbrugsindeks for 2021.

Sofie Folden Lund er talsperson for indekset, og det overrasker hende ikke, at syd- og sønderjyderne indtager førstepladsen.

- Sønderjylland ligger altid godt med i toppen. Jeg fornemmer, der altid er et godt krejlergen gemt i det jyske, hvor man gerne vil gøre en god handel, siger hun.

Top 10 søgninger

Oprydning under corona

Sidste års coronanedlukning har også påvirket tallene fra Genbrugsindekset. Ifølge Sofie Folden Lund har danskerne brugt tiden derhjemme på at rydde op.

Mere end 12,5 millioner nye annoncer er blevet oprettet fra private sælgere det seneste år, og det kan der være en logisk forklaring på:

- Det er klart, corona har fået danskerne til at rydde op. Vi kunne se, at søgningerne begyndte at stige meget under første nedlukning. Butikkerne lukkede, og derfor formoder vi, at danskerne har søgt genbrugsvejen, da det at handle privat ikke var lukket, siger talspersonen.

Syd- og sønderjyderne har også budt ind med annoncer. 51 procent i landsdelen har solgt brugte varer, mens 70 procent har været på indkøb og købte nyt, men genbrugt. 

Vidste du det om syd- og sønderjyderne: