Squash, selleri og spinat: Sådan får du flere grøntsager ind i dine måltider

Otte ud af ti danskere spiser kød til deres aftensmåltid, og ifølge en kost- og sundhedscoach skal der flere grøntsager i danskernes måltider.

Mormors frikadeller med persillesovs i en konsistens, så den hænger fast på de nyopgravede, kogte kartofler og syltede rødbeder som tilbehør – du kan sikkert mærke mundvandet løbe bare ved tanken.

Traditionel dansk mad spiser næsten halvdelen af danskerne til aftensmad, viser en rapport fra Madkulturen, og det er ingen undtagelse hos Caroline Gammelgaard i Gram.

Hun er en af de tre landmandskoner, som TV SYDs nye lørdagsprogram følger i ’Landmandskonernes Klub’. 

Kvinderne er gået sammen om at bekæmpe overflødige kilo, og det kan ifølge Caroline Gammelgaard være en svær opgave, når manden på gården ønsker kød, kartofler og sovs på tallerkenen.

- Hvis jeg serverer for meget salat eller for moderne mad, så tror jeg, min mand vil flytte hjemmefra, udtaler hun i programmet.

Kost- og sundhedscoach Tina Therkelsen hjælper blandt andet landmandskonerne i programmet med at få flere grøntsager på tallerkenen.

- Kosten på landet er jo ikke fulgt med tiden. Førhen var landmændene meget mere på sine ben, men nu er traktorerne blevet store og teknologien kommet til, men vi spiser stadig det samme, siger Tina Therkelsen.

Sunde opskrifter til fem måltider:

Mere kød på landet

Ifølge Madkulturen har danskernes madvaner de seneste år udviklet sig til, at kød er den dominerende ingrediens til aftensmåltiderne.

Det ses blandt andet hos 83 procent af befolkningen, der bor i en by med mindre end 15.000 indbyggere, for her er der oftere kød på tallerkenen til aftensmad, sammenlignet med de større byer.

Kødet var også en primær ingrediens i kosten for 100 år siden, vurderer madhistoriker og museumsinspektør hos Det Grønne Museum, Bettina Buhl.

- Det overrasker mig ikke, at langt størstedelen af danskerne spiser kød til aften. Det er ikke utraditionelt, for ser man madhistorisk på udviklingen, så er Danmark et landbrugsland, hvor man førhen spiste det, man dyrkede på markerne og havde i staldene. Det dannede grundlaget for kosten, siger hun. 

Spis med øjnene

Mens kødet indtager førstepladsen af ingredienser til aftenmåltidet, indtager grøntsagerne de efterfølgende pladser. Fire ud af ti danskere spiser både rå og tilberedte grøntsager til aftensmad, og det skal endnu flere blive bedre til, mener Tina Therkelsen.

- Vi skal have lært folk at kigge på grøntsagerne og bruge dem. Lad være at lave en blandet salat, men start i stedet med at have tre grøntsager separat på bordet, siger Tina Therkelsen og understreger, at det er vigtigt, at dem, man spiser med, sætter sig åbensindet til bordet.

Kost- og sundhedscoachen fremhæver, at grøntsager kan bruges til alle måltider i løbet af en dag. Det kan være ved at tilføje dem til en ret eller skifte eftermiddagskagen ud med grøntsagsstave.

- Kærligheden til mad skal der være plads til, og man må gerne spise en flæskesteg en gang imellem, men vær nysgerrig på grøntsagerne. De tilberedes på forskellige måder og i alverdens former. Det kan vi jo godt lide, for vi spiser jo også med øjnene, siger hun.

Vidste du…….