Stigende fødevarepriser koster familier 500 kroner om måneden

Når en familie går i supermarkedet for at handle til måltiderne, er det i gennemsnit blevet 500 kroner dyrere om måneden på grund af inflationen.

Når havregryn, hakket oksekød og pasta kommer i indkøbskurven, skal der graves dybere i pengepungen end sidste år.

Helt nøjagtigt er det blevet 490 kroner dyrere om måneden for en gennemsnitlig børnefamilie at købe dagligvarer.

Det viser nye beregninger fra Fødevareministeriet.

- Det er dyrere at gå ned og handle, uanset om vi skal købe en pakke smør eller en liter mælk. Det skal ses oveni, at folk også har en højere el- og benzinregning. Så det er temmelig krasbørstig, det man oplever, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Se herunder, hvilke fødevarer der er blevet dyrest at lægge på båndet.

FødevarerPrisstigning det seneste år (juni 2022)
Pastaprodukter og couscous25,4 procent
Margarine og andre vegetabilske fedtstoffer23,1 procent
Mælk21,4 procent
Frossen frugt19 procent
Okse- og kalvekød18,6 procent
Yoghurt17,2 procent
Mel og gryn14,9 procent
Olivenolie13,7 procent
Syltetøj, marmelade og honning12,2 procent
Fjerkræ11,7 procent
Ost11,7 procent
Kaffe11 procent
Frisk frugt9 procent
Kilde: Danmarks Statitisk

Ifølge ministeren er det dog muligt at spare penge, hvis man begrænser madspild og følger kostrådene.

- Reducerer man for eksempel mængden af kød, er det rigtig godt for klima og sundhed, men de månedlige omkostninger bliver også reduceret, siger Rasmus Prehn.

Han siger videre, at en børnefamilie ifølge ministeriets beregninger i gennemsnit smider ud, hvad der svarer til 60 måltider om året.

- Hvis man planlægger sin madlavning noget mere og får brugt de råvarer, man har, frem for at smide dem ud, så er det også penge at spare, siger Rasmus Prehn.

Spis mindre  

Nogle af de varer, der er steget mindst i pris, er grøntsager og ris, mens nogle af de varer, der er steget mest, er pasta, olie, smør og kalve- og oksekød.

De varegrupper, der er steget mest, er også dem, som Fødevareministeriet anbefaler, at man spiser mindre af.

- Spis i stedet nogle gulerødder eller grøntsager i det hele taget og linser og bønner. Det er også billigere, siger fødevareministeren.

Ministeren vil igangsætte et arbejde for at undersøge, om der er andre forslag og idéer til, hvordan forbrugerne kan tackle de stigende fødevarepriser.

Det er en forskergruppe fra Københavns Universitet, der skal lede det arbejde.

- Det er op til folk selv at beslutte, hvad man vil. Vi kan bare se, at de stigende priser gør avs hos den enkelte forbruger, siger han.