Studenterhuer til pynt: Flere unge sparker uddannelsen til hjørne

Flere og flere unge i Syd- og Sønderjylland har ikke påbegyndt eller færdiggjort en uddannelse fem år efter, de har taget en studentereksamen. Det viser tal fra Dansk Industri.

Om ikke så forfærdeligt mange uger springer det næste kuld studenter ud med huen på hovedet klar til fejring. Efter sommerferien går nogle af disse studenter så i gang med en uddannelse, mens andre tager et 'sabbat-år'. Og så findes der de studenter, der om fem år stadig ikke har påbegyndt en ny uddannelse.

Den sidstnævnte gruppe er i år blevet større. Fem år efter studenterkørslen har flere og flere syd- og sønderjyske studenter stadig ikke startet eller afsluttet en uddannelse. 

Det viser nye tal fra Dansk Industri.

Stigning flere steder

I tallene kan man læse, at for studenter der sprang ud i 2015 er 13 procent af Hedensteds studenter og 14 procent af Horsens' studenter stadig ikke kommet ind i uddannelsessystemet i 2020. Det er en stigning fra henholdsvis seks og otte procent i forhold til de studenter, der sprang ud i 2013 og i 2018 stadig ikke havde påbegyndt en uddannelse.

Også i de fire sønderjyske kommuner har man oplevet en lignende tendens.

Sammenlagt havde 17 procent af kommunernes studenter anno 2015 ikke åbnet døren til en ny uddannelse i 2020. Sløjest står det til i Haderslev Kommune. Her havde 19 procent ikke brugt studenterhuen aktivt fem år senere.

quote

- Jeg håber, at de unge selv vil se på de mange karrieremuligheder, en erhvervsuddannelse åbner for og give det en chance

Tommy Seeberg, formand, DI Sønderjylland

Fokus på erhvervsuddannelserne

Både i Dansk Industris lokalafdeling i Sønderjylland og Sydøstjylland peger man på, at der både fra kommunernes og studenternes side skal være et større fokus og en større åbenhed for erhvervsuddannelserne.

- Jeg håber, at de unge selv vil se på de mange karrieremuligheder, en erhvervsuddannelse åbner for og give det en chance. Vi har brug for dem i industrien og byggeriet, og derfor håber jeg, at både kommunerne og jobcentrene også vil guide dem videre mod erhvervsuddannelserne, siger formand for DI Sønderjylland, Tommy Seeberg, i en pressemeddelelse.

Han mener, at de unge, der måske er løbet ind i en uddannelsesmæssig blindgyde, skal have hjælp til at komme videre - eksempelvis til en erhvervsuddannelse.

- I både Haderslev og Sønderborg er det en bemærkelsesværdig stigning på kun to år. Det går den forkerte vej. Det er jo dygtige unge, som bare ikke har fundet deres vej videre, efter de har fået studenterhuen på. Vi ved, at vi kommer til at mangle faglærte, og virksomhederne her i Sønderjylland står parat til at give dem et job – både nu og i fremtiden, siger Tommy Seeberg.

Det er ikke kun i det syd- og sønderjyske, at flere unge ikke tager en uddannelse fem år efter studentertiden. På landsplan har 17 procent af studenterne fra 2015 ikke taget en uddannelse i 2020.