Sundhedsstyrelsen opfordrer til brug af mundbind i myldretiden

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i den kollektive trafik.

Sommerferien er ved at være slut, og hverdagen nærmer sig. Det betyder også, at flere vil bruge den kollektive trafik.

Derfor lyder den officielle opfordring fra Sundhedsstyrelsen nu, at passagerer skal bruge mundbind i bus, tog og metro, hvis der er trængsel, og det ikke er muligt at holde den anbefalede fysiske afstand.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

- Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selv om man gerne vil. Det gælder for eksempel i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger, udtaler Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.

En anbefaling - ikke et krav

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

- Men trafikselskaberne vil selvfølgelig sørge for, at passagerne bliver grundigt informeret. Specielt her i den første tid, hvor der endnu er lidt tid til, at alle er vendt tilbage fra ferie. Det er rigtig godt, at man lige vænner sig til det, siger han.

- Det er godt, at anbefalingerne kommer nu, inden samfundet vender tilbage til en mere normal situation, hvor der også kommer flere mennesker i den kollektive trafik.

FAKTA: Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind og ansigtsvisir

Det anbefales nu, at man fra lørdag 1. august begynder at benytte mundbind i de travle timer i den offentlige trafik.

  • Hvis du er smittet eller har symptomer på covid-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset.
  • Hvis du er på vej hjem fra for eksempelvis lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation.
  • Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test.
  • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko. Det kan for eksempel være ved behov for pleje og omsorg.
  • Hvis du skal med offentlig transport, og det ikke er muligt at holde afstand.
  • I erhvervsmæssig sammenhæng hvor hyppig eller langvarig kontakt ansigt-til-ansigt er uundgåelig.
  • Ved store forsamlinger som for eksempel optog, hvor hyppig eller langvarig kontakt ansigt-til-ansigt ikke kan undgås eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand med videre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen/Ritzau 

Man kan godt bevæge sig rundt uden mundbind

Vurderingen fra Sundhedsstyrelsen er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind.

De danske sundhedsmyndigheder har været mere tilbageholdende med at anbefale mundbind end myndigheder i andre lande.

Flere eksperter har forudset, at danskerne skulle begynde at vænne sig til tanken om at bære mundbind i offentligheden, efter at flere lande har stillet det som krav.

Pointen med mundbind er, at hvis man er smittet uden at vide det, så reducerer man mængden af virus, man ånder ud omkring sig.

- Så der er mindre risiko for at smitte andre mennesker, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren.

Men til DR sagde Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, så sent som i starten af ugen, at mundbind i det offentlige rum "giver ingen mening i den nuværende situation".