Syd- og Sønderjyderne er trygge og har fået mere tillid til politiet - men to områder skiller sig ud

I Syd- og Sønderjylland er borgerne mere trygge og har mere tillid til politiet, end danskerne har som helhed - og tilliden er vokset de seneste to år. Dog ikke alle steder.

Solen brager ned over de syd- og sønderjyske villaveje. Og der er sikkert mange, der skal nyde en kold øl på terrassen i de lune sommeraftener, som weekendens vejrprognose byder på.  

Når borgerne hygger sig på hjemmematriklen her i området, er det med en tryghedsfølelse, som er blevet større de seneste år, viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet. 

quote

Vi har haft meget fokus på at komme ud og være til stede lokalt.

Frits Kjeldsen, politidirektør ved Syd- og Sønderjyllands politi

Faktisk svarer 89,7 procent af borgerne i Syd- og Sønderjylland, at de føler sig trygge i deres nabolag. Det tal lød i 2019 på 85,6 procent. Dermed ligger tryghedsfølelsen nu over landsgennemsnittet på 88,1 procent, mens det i 2019 lå på niveau. 

Øget tilstedeværelse

Det er blandt andet politiets tilstedeværelse, der kan være med til at øge tryghedsfølelsen, og hos Syd- og Sønderjyllands Politi har man netop sat en bred pallette af tiltag i søen for at forebygge utryghed de senere år.

- Vi har som politi prioriteret en styrket dialog med lokalsamfundet. Vi har styrket nærpolitiarbejdet nogle steder blandt andet med nye nærpolitistationer og politikontorer. Og samtidig har vi styrket bemandingen flere steder. Så vi har haft meget fokus på at komme ud og være til stede lokalt, forklarer politidirektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Frits Kjeldsen.

Samtidig peger han også på flere andre årsager. Blandt andet at nattelivet har været lukket ned som følge af coronapandemien, ligesom der er sket et meget tydeligt fald i antallet af indbrud. 

Og så har politiet også fået et nyt redskab på et område, som ellers er kendt for at skabe utryghed.

- Vi har fået en pakke mod vanvidsbilisme, som nu gør, at vi går ind og laver nogle tydelige markeringer mod vanvidsbilister. Samtidig har vi her i politikredsen haft særlig fokus på knallerter, hvor vi prøver at komme ud og lave nogle gode indsatser i forhold til vanvidskørsel, siger Frits Kjeldsen.

Lav tillid i udsatte områder

Justitsministeriets undersøgelse viser samtidig, at tilliden til politiet generelt er vokset i TV SYDs sendeområde. 

Særligt i store landkommuner, som Varde og Tønder, har befolkningen fået væsentlig mere tillid til, at de får den nødvendige hjælp fra politiet, når behovet opstår. I de to kommuner er tilliden til politiet da også vokset markant. 

Politiforskerens perspektiv

Politiforsker Adam Diderichsen fra Syddansk Universitet siger følgende om tillid:

- Folk baserer deres tillid på erfaring. Tilliden tager tid at opbygge, men den er til gengæld nem at miste. Hvis en person har haft en dårlig oplevelse med politiet, kan det have indflydelse på personens tillid, hvor han eller hun så fortæller det videre. Det er svært at sige præcist, hvilke ting som forbedrer tilliden, men det er på den lange bane, man måler det.

- Tryghed og tillid hænger sammen. I udsatte boligområder hvor der er lavere tillid, er man ikke tryg ved at gå til politiet.

- Politiet lægger meget vægt på tillid. Vi vil alle sammen gerne leve i et samfund, hvor man stoler på politiet og andre myndigheder.

- For at tillid skabes er det også vigtigt, at borgere henvender sig til politiet, når der sker noget.  Det er vi generelt gode til i Danmark, hvor man i andre lande som USA eksempelvis ikke ser politiet som en lige så stor hjælp.


Samme positive billede gør sig ikke gældende, når man vender blikket mod to af Syd- og Sønderjyllands udsatte boligområder. 

Vil kopiere initiativer

Ved områderne Stengårdsvej og Hedelundgårdsparken i Esbjerg har tilliden til politiet begge steder fået et nøk nedad. Faktisk er Hedelundgårdsparken det udsatte boligområde, som har allermindst tillid til politiet på landsplan. Her har kun 78,4 procent af borgerne tillid til politiet mod 81,9 procent i 2019. 

Trygheden er også faldet i området i perioden, mens den til gengæld er steget hos naboerne på Stengårdsvej. Men det har politidirektør Frits Kjeldsen en god forklaring på:

- Der er lavet en generel forskønnelse af området på Stengårdsvej, som ikke er gennemført i samme omfang i Hedelundgårdsparken. Blandt andet med mere lys og åbne områder. Og der er også sat flere kameraer op. Det er tiltag, som kan være med til at få trygheden til at stige. Og når trygheden stiger det ene sted, kan det være med til at rykke balancen hos naboen, siger Frits Kjeldsen.

Stengårdsvej og Hedelundgårdsparken i Esbjerg er to af de steder, hvor tilliden til politiet er lavest.
Stengårdsvej og Hedelundgårdsparken i Esbjerg er to af de steder, hvor tilliden til politiet er lavest.
Foto: John Melin, TV SYD

- Hvis man kan stå og kigge over på en nabo, som får en hel masse initiativer iværksat, og man selv har brug for lignende initiativer, men ikke får det. Så kan det være med til at rykke ved tilliden. Det er derfor, vi gerne vil kopiere nogle af de gode initiativer, der er foregået på Stengårdsvej og lægge dem over på Hedelundgårdsparken.

Trygheden har også fået et nøk opad blandt borgerne i Sydøstjyllands politikreds, hvor 89,7 procent føler sig trygge i deres nabolag. I 2019 var det tal 87,7 procent. Samtidig er tilliden til politiet vokset fra 84,5 procent i 2019 til 87,6 procent i 2021 i politikredsen.

Hvis du vil dykke ned i tallene, kan du finde rapporten via linket her.