Sygeplejerskerne udvider strejke for tredje gang

Yderligere 56 sygeplejersker i Region Syddanmark skal tilslutte sig strejken fra slutningen af august.

Dansk Sygeplejeråd (DSR) udvider sin strejke med flere sygeplejersker. Det betyder, at sygeplejersker på afdelingen for kvindesygdomme på Aabenraa Sygehus samt friklinikken i Grindsted nu også er udtaget til at strejke.

Det sker fra den 25. august, hvor yderligere 56 sygeplejersker skal strejke i Region Syddanmark. I hele Danmark er strejken udvidet med 215 sygeplejersker. De lægger sig oveni de knap 1.000 ekstra sygeplejersker, som allerede står til at begynde at strejke fra midten af august.

- Vi bliver ved med at lægge et større og større pres på arbejdsgiverne og politikerne, for de er nødt til at komme på banen, hvis vi skal have løst den her konflikt, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, i en pressemeddelelse.

Får betydning for fertilitetsbehandlinger

Den udvidede strejke får betydning for patienter på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, som også tager sig af fertilitetsbehandlinger. Her er 19 sygeplejersker udtaget til at strejke. 

- Vi er selvfølgelig kede af, at det vil gå ud over nogle borgere. Men strejken er vores eneste våben, og vi udtager områder, som ikke er livstruende, og det gælder blandt andet fertilitetsområdet.

Desuden skal 37 sygeplejersker på Friklinikken i Grindsted, som tager sig af behandlinger, de andre sygehuse ikke har kapacitet til, også strejke fra den 25. august.

- Det er den måde, vi kan presse arbejdsgiverne på, og det håber vi, danskerne har forståelse for, siger Grete Christensen.

Ingen livsvigtige aktiviteter bliver ramt

I Danske Regioner forsikrer man, at strejken ikke kommer til at gå ud over alle de livsnødvendige aktiviteter, der finder sted på hospitalerne.

- Vi ved, at det er meget generende for de borgere, der får udskudt deres tider. Konsekvenserne bliver fulgt - borgere, der berøres, bliver kontaktet, og al livsvigtig aktivitet bliver selvfølgelig løst, skriver Danske Regioner på Twitter.

Omkring 5.000 medlemmer af DSR har siden midten af juni strejket.

Årsagen til strejken er utilfredshed med de lønstigninger, som sygeplejerskerne var stillet i udsigt for de kommende år.

Et stort ønske fra sygeplejerskerne er at sløjfe tjenestemandsreformen fra 1969. Ifølge dem er den skyld i et lønefterslæb.

Reformen placerede 40 forskellige faggrupper på forskellige løntrin. Særligt kvindedominerede fag som eksempelvis sygeplejersker, jordemødre og sosu-assistenter ligger på de nederste løntrin.

Her strejker sygeplejerskerne i Syd- og Sønderjylland