To af de evakuerede kvinder fra Syrien fremstilles i Kolding og Esbjerg: Sigtet efter terrorparagraf

Torsdag skal to af de hjemtagne kvinder fra Syrien fremstilles i grundlovsforhør i Esbjerg og Kolding.

To af de i alt tre kvinder, der onsdag morgen er kommet til Danmark fra kurdiske fangelejre i Syrien, fremstilles torsdag i grundlovsforhør i Syd- og Sønderjylland. 

Det bekræfter kvindernes forsvarsadvokater over for TV SYD. 

En af kvinderne er en 34-årig etnisk dansk kvinde fra Jylland, som bliver fremstillet ved Retten i Esbjerg klokken 12.

Det oplyser kvindens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, til TV SYD.

Hun har fem børn mellem to og 13 år.

Ifølge TV 2 rejste kvinden og børnenes far til Syrien med deres fire børn og fik deres femte barn i Syrien. TV 2 mødte i 2020 et af børnene - en dengang 12-årig dreng.

Den anden kvinde - en 37-årig kvinde med syv børn i alderen to til 14 år - skal fremstilles i grundlovsforhør ved Retten i Kolding klokken 11.30. 

Det oplyser kvindens forsvarsadvokat, Tyge Trier, til TV SYD.

Ud over de syv børn har kvinden ifølge TV 2 også en 15-årig søn, som allerede blev hentet til Danmark i 2019, da han var alvorligt såret af et skud i ryggen og er lam i benene. Han har i dag base i Østjylland.

Ud af kvindens syv børn, der hentes hjem, er de fem ældste født i Danmark. Den 15-årige søn er også født i Danmark.

Sådan er der tidligere blevet dømt

Sigtet efter terrorparagraf

Ifølge en pressemeddelelse fra Socialstyrelsen blev de tre kvinder ved ankomsten til Danmark sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 e og 114 j, der vedrører henholdsvis fremme af terrorvirksomhed og om indrejse og ophold i et konfliktområde.

- Umiddelbart efter at flyet landede i Danmark, har Midt- og Vestjyllands Politi anholdt de tre mødre. Anholdelserne er forløbet efter hensigten og uden dramatik. Politiet vil nu foretage efterforskning i sagerne mod de tre kvinder, udtaler Ledende politiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling, Tenna Wilbert.

Rigsadvokaten har vurderet, at de tre kvinder hver kan stå til mellem tre og fem års fængsel, hvis de bliver dømt for at rejse til Syrien og være en del af Islamisk Stat. Rigsadvokaten oplyser også, at anklagemyndigheden vil anmode om, at retsmøderne bliver holdt for lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning i sagen.