To og et halvt år efter hun gik i gang, er kvinde fra Bramming klar med tv-julekalender

Jenny Lund Madsen er fra onsdag aktuel med TV 2s julekalender, 'Kometernes Jul'. Selvom det ikke, som i julekalenderen, er gennem rummet, har Jenny også været på noget af en rejse.

Historien starter i Bramming, førend internettet for alvor slår igennem.

Jenny Lund Madsen har opdaget en forkærlighed for skriveriet, men ved endnu ikke, hvad det skal føre til.

- Først troede jeg, at jeg skulle være journalist eller forfatter. Jeg vidste ikke, at det var et job at skrive film og serier, siger hun.

Og der skulle faktisk også gå nogen tid, før det går op for Jenny, at det var en mulighed at blive manuskriptforfatter.

Fra Bramming til København til Los Angeles

Efter Jenny Lund Madsen er færdig på gymnasiet i Ribe, går turen fra det sydjyske til Københavns stræder.

Hun har fået en standbyplads på uddannelsen i Film og Medievidenskab på Københavns Universitet, og i mellemtiden får hun tiden til at gå på daghøjskolen, Københavns Film og Fotoskole, hvor hun første gang stifter bekendtskab med selv at producere kortfilm.

- Det går lynhurtigt op for mig, hvor fedt det er at skrive fiktion og at bruge sin fantasi til at folde historier ud, siger hun.

Jenny Lund Madsens filmografi

Det er også, mens Jenny Lund Madsen går på daghøjskolen, at det går op for hende, hvad der er hendes kald. Hun vil være manuskriptforfatter. 

Dén idé tager hun med på Københavns Universitet, der blandt andet bringer hende til filmskolen UCLA i Los Angeles, USA.

Gennem en underviser på netop filmskolen får hun kontakt til en dansk manuskriptforfatter og lander sit første betalte job.

Juletraditioner hos en julekalender-skaber

Noget af det første Jenny Lund Madsen arbejder professionelt på, er TV2s julekalender fra 2011, 'Ludvig & Julemanden'. Den skriver hun seks afsnit af.

Og lige netop det at skrive julefilm og -serier skulle der vise sig at komme endnu mere af for Jenny.

Hun skriver nemlig også manuskriptet til 'Emma & Julemanden: Jagten på elverdronningens hjerte' fra 2015.

Og personligt fylder julen også noget hos Jenny Lund Madsen.

- Jeg elsker julen og alle dens traditioner! For mig er det en tid, hvor man samles med sine nærmeste, hygger sig og i det hele taget kommer lidt ned i gear, siger hun.

Hun fortæller, at hun ikke har en masse faste juletraditioner, men hun tager dog på planteskole og fælder sit eget træ. Noget hun også husker at have gjort med sin familie som barn. 

Og så julegodter hun.

- Jeg elsker desværre alt - især den søde - julemad. Æbleskiver, risengrød, vaniljekranse, nødder og konfekt!

- Og så elsker jeg at se de traditionelle julefilm i juledagene. Jeg elsker at tænde lys, pynte op, høre julemusik og i det hele taget bare dyrke julens hygge, siger hun.

Selvom Jenny Lund Madsen har bidraget til nu to juleserier og en enkelt julefilm, så må hun indrømme, at hun ikke har fulgt med i julekalenderne de sidste mange år.

Der er dog nogle, der står tilbage i erindringen fra barndommen.

- Jeg husker med stor glæde Pyrus, Nissebanden og Jul på Slottet. Jeg kan godt lide de julekalendere, som er eventyrlige og underholdende, siger hun.

- Jeg føler mig meget heldig og privilegeret, at jeg står her nu og har fået lov til at skabe en julekalender, der forhåbentligt når bredt ud.
- Jeg føler mig meget heldig og privilegeret, at jeg står her nu og har fået lov til at skabe en julekalender, der forhåbentligt når bredt ud.
Foto: Henrik Petit

Kometernes Jul på TV 2

Om Kometernes Jul siger Jenny Lund Madsen selv, at det har været en lidt speciel måde at lave julekalender på.

Hun fik fuldstændig fri leg til at lave og udvikle den, men der var fra TV 2s side et ønske om, at den skulle have et naturvidenskabeligt præg.

Her valgte Jenny at fokusere på astrofysikken, da det var dét, hun selv synes var mest spændende inden for naturvidenskaben.

Kometernes Jul på TV2

- Visionen med Kometernes Jul har været at formidle viden til børn og voksne, der samtidig er underholdende. Man skal ikke føle, at man er i skole, bare fordi man lærer noget, siger hun.

Hun håber, at særligt børnene, der ser serien, får lyst til at stille spørgsmål til emnet efterfølgende.

Hun siger selv, at hun hellere vil formidle for lidt viden, og på den måde sørge for, at børn selv går ind og undersøger emnet videre.

Og hvis man spørger Jenny Lund Madsen, hvorfor man skal se Kometernes Jul i løbet af december, så er svaret helt klart:

- Det skal man, fordi det er en medrivende, hæsblæsende julefortælling, der handler om venskab, naturvidenskab og det store univers.

- Man skal se den, hvis man gerne vil underholdes og komme i julestemning, samtidig med at man lærer lidt om nogle emner, man måske ikke vidste så meget om i forvejen, siger hun.

Kometernes Jul kan ses på TV 2 hver aften fra 1. december til 24. december klokken 20.

Hver aften ved samme tid får næste afsnit af julekalenderen snigpremiere på TV2 PLAY.