Turisterne blev væk fra de store turistattraktioner, men Sønderjylland skiller sig ud

Oversigt over besøgsantal viser et hårdt 2020 for ellers populære turistattraktioner i Syd- og Sønderjylland.

Coronapandemien og dens nedlukninger og rejserestriktioner har været et åbent sår for de ti mest populære turistattraktioner i Syd- og Sønderjylland, som alle fik færre besøgende sidste år sammenlignet med 2019.

Det viser nye besøgstal for VisitDenmark.

Den største attraktion, Legoland, havde blot 680.000 besøgende i 2020, hvilket er en million færre gæster end i 2019.

Også den næstmest populære turistmagnet oplevede et markant fald: 300.000 færre besøgte Lalandia i Billund, som nåede op på 380.000 gæster. Dét fald gør, at badelandet er rutsjet ud af listen over de ti mest besøgte attraktioner i Danmark. Det er dog fortsat nummer to på listen over de mest populære steder i Syd- og Sønderjylland. 

Lyspunkter i Sønderjylland

Der er dog også lyspunkter i besøgstallene, og de skal i høj grad findes i Sønderjylland.

Frøslevlejren oplevede 22 procent flere gæster, historiecentret Dybbøl Banke 34,4 procent, mens den tilstødende Dybbøl Mølle havde besøg af hele 195,3 procent flere gæster.

Også Museum Sønderjylland har på flere af sine udstillingssteder oplevet et større antal gæster. Det gælder Sønderborg Slot, Gram Lergrav og Højer Mølle.

- Vi har haft særdeles gode besøgstal, især når man tænker på, at det var for en kortere sæson end normalt, siger museumsdirektør ved Museum Sønderjylland, Henrik Harnow.

De 10 mest besøgte attraktioner i Syd- og Sønderjylland

Han mener, at det stigende antal gæster skyldes en kombination af, at danskerne var afskåret fra at rejse til udlandet, og at der fra politisk hold blev lavet en aftale om at give rabat på billetten til kulturoplevelser, den såkaldte sommerpakke.

Også 100-års jubilæet for Genforeningen er skyld i de flere gæster, mener Henrik Harnow.

- Det satte ekstra fokus på Sønderjylland, hvilket har betydet en del for os.

Færre besøgende denne sommer

Denne sommer er det igen muligt for danskerne at tage på ferie i store dele af udlandet, og Henrik Harnow fortæller, at Museum Sønderjylland har færre besøgende denne sommer sammenlignet med sidste år. 

Udover lysten til igen at tage ud og opleve verden giver museumsdirektøren også coronapasset skylden for de færre gæster.

- Passet har været rigtig bøvlet for os, og udenlandske turister gider ikke få taget en lyntest for at gå på museum, især ikke når det er godt vejr, siger Henrik Harnow.