Tusindvis af sten fra Norge skal gøre vandet i Lillebælt bedre

1200 kubikmeter sten fra Norge skal være med til at skabe bedre forhold for planter og dyr ved Råde Hoved. Flere andre stenrev og endnu flere sten er også på vej i Lillebælt.

To norske skibe læsset med sten fra Kragerø ved Larvik er ankommet til Lillebælt. I første omgang skal der bygges to nye stenrev ved Råde Hoved i Haderslev Kommune. 

Senere sejler skibene videre til Tybrind Vig og Varbjerg Havn i Lillebælt. Her skal der også bygges flere stenrev i samarbejde med Naturpark Lillebælt.

Stenene bliver i første omgang sejlet til et såkaldt sø-bad, hvor de bliver samlet og læsset over på nogle mindre skibe.

Stenene bliver hentet i Norge og sejlet til Lillebælt.
Stenene bliver hentet i Norge og sejlet til Lillebælt.
Foto: Naturpark Lillebælt

Bedre levevilkår

De nye stenrev skal øge biodiversiteten i Lillebælt. Her mangler alger, muslinger og fisk flere naturlige ynglesteder.

På stenrevene har muslinger og tang mulighed for at hæfte sig fast. Fiskene har her mulighed for at finde et sted at skjule sig og finde føde.

Ved Råde Hoved bliver der bygget to nye stenrev. Det ene tæt på land, det andet ude på en havdybde på mellem fire og seks meter vand, oplyser Haderslev Kommune.

Arbejdet med at etablere nye stenrev i Lillebælt bliver godt modtaget af Allan Buch, der er formand for Bælternes Fiskeriforening.

Men der skal rigtig mange sten til, hvis målet er at få mere liv i Lillebælt.

- Jeg tror ikke på, at der kommer flere fisk på grund af de her nye stenrev. Men fiskene får bedre skjulesteder. Det er da et skridt i den rigtige retning, siger Allan Buch.

Ifølge Allan Buch er der gennem mange år fjernet mange sten fra Lillebælt. De er blandt andet blevet brugt til at bygge moler med. 

Flere stenrev på vej

I næste uge er det planen, at arbejdet med at bygge flere nye stenrev også går i gang længere nordpå i Lillebælt.

Det sker i forbindelse med projektet "Bælt i Balance", hvor Naturpark Lillebælt allerede har etableret 56 fiskebørnehaver ved havne og marinaer og seks stenrev ved blandt andet den gamle Lillebæltsbro, Ålehoved og Solkær Enge.

Naturpark Lillebælt er et samarbejde mellem de tre kommuner Fredericia, Kolding og Middelfart.