Tysk forbundspræsident: - Vi har ikke altid været en god nabo for Danmark

Den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, kalder det dansk-tyske forhold for "fremragende", men erkender også, at Tyskland ikke altid har været en god nabo for Danmark.

- Tyskland har altså ikke altid været en god nabo for Danmark – tværtimod. Men i dag er det dansk-tyske forhold fremragende. Vi er gode naboer og tætte partnere i Europa.

Sådan lyder det fra den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier.

I forbindelse med 2020 som dansk-tysk venskabsår bringer Grænseforeningen et interview med den tyske forbundspræsident i magasinet Grænsen.

Det er første gang siden sin tiltræden i 2017, at Steinmeier lader sig interviewe af et dansk medie.

quote

Tyskland har altså ikke altid været en god nabo for Danmark – tværtimod. Men i dag er det dansk-tyske forhold fremragende.

Frank-Walter Steinmeier, forbundspræsident, Tyskland

Mindretallene er vigtige for forholdet

I interviewet fremhæver Frank-Walter Steinmeier, at mindretallene på hver side af grænsen spiller en stor rolle for det dansk-tyske forhold.

- Det dansk-tyske grænselands historie vidner om, hvordan overophedet nationalisme kan føre til krig og deling. Men historien vidner også om, hvordan modsætninger igen kan blive til fællesskab, og fjendtlighed igen kan blive til venskab. På den måde har den dansk-tyske grænseregion altid spillet en nøglerolle for det dansk-tyske forhold og gør det stadig, siger Frank-Walter Steinmeier til magasinet Grænsen.

Den tyske forbundspræsident skulle egentlig have markeret 100-året for Genforeningen og det dansk-tyske venskabsår 2020 på Dybbøl Banke den 11. juli sammen med blandt andre Dronning Margrethe. Men den store begivenhed blev som bekendt aflyst på grund af corona.

quote

I dag er det dansk-tyske forhold fremragende. Vi er gode naboer og tætte partnere i Europa. Mange tyskere og danskere er venner med hinanden.

Frank-Walter Steinmeier, forbundspræsident, Tyskland

- I år fejrer vi vores dansk-tyske venskabsår. Men bag os ligger en vej, der ikke altid har været let. Det bliver også tydeliggjort af et andet jubilæum i år: Den 4. maj fejrede I Danmarks befrielse fra de tyske besættelsestropper i 1945. På denne dag blev det ubetinget mørkeste kapitel i vores fælles historie afsluttet. Tyskland har altså ikke altid været en god nabo for Danmark – tværtimod, siger forbundspræsidenten og tilføjer:

- Men i dag er det dansk-tyske forhold fremragende. Vi er gode naboer og tætte partnere i Europa. Mange tyskere og danskere er venner med hinanden.

På trods af aflysningen af Genforeningsfesten 11. juli, så håber forbundspræsidenten også på, at programmet kan blive udsat til næste år.

- Selvom mange flotte arrangementer og projekter i forbindelse med venskabsåret ikke har kunnet gennemføres på grund af corona, er jeg sikker på, at der ud af dette år vil opstå nye impulser for det dansk-tyske kultursamarbejde. Og dele af programmet udsætter vi måske bare til det 101. jubilæumsår, siger Frank-Walter Steinmeier til magasinet Grænsen.