Uddeles i aften: Michelin-stjerner kan regne over Syd - og Sønderjylland

Flere syd - og sønderjyske restauranter kan komme i spil, når de prestigefyldte Michelin-stjerner uddeles i aften. Ekspert nævner restauranter i Sønderborg og Vejle som mulige nye stjerne-indehavere.

Det er ikke utænkeligt, at nattesøvnen har været udfordret for en række af de syd - og sønderjyske kokke og restaurantchefer op til ugens første dag. 

I aften uddeles de prestigefyldte Michelin-stjerner ved en ceremoni i den norske havneby Stavanger, og det er med potentielt flere stjerner til nogle af restauranterne her i området.

Ifølge den mangeårige madanmelder fra Berlingske, Søren Frank, så er der gode chancer for, at man i Sønderborg og Vejle skal finde den gode champagne frem i aften. 

-Flere nye restauranter ligger lunt i svinget til at få en eller flere stjerner, siger Søren Frank til Ritzau, og nævner specifikt restauranterne Lyst i Vejle og Syttende, der ligger på Hotel Alsik i Sønderborg, som mulige nye Michelin-modtagere.

Også TV 2s madekspert, Svend Rasmussen, ser gode muligheder for at både Syttende i Sønderborg og Lyst i Vejle løber afsted med en stjerne.

- Jeg har spist på både Syttende og Lyst, og de har fortjent Michelin-stjerner. Jeg krydser fingre for dem. De har alt der skal til. Mad på højt niveau og indretning, der lever op til madens kvalitet. Begge steder har køkkenchefer på vanvittigt højt niveau, siger Svend Rasmussen til TV SYD.

FAKTA: Disse restauranter har lige nu Michelin-stjerner

Ved uddelingen af Michelin-stjerner i 2020 fik 26 danske restauranter 35 stjerner.

Tre af disse restauranter har adresse her i Syd - og Sønderjylland.

- Henne Kirkeby Kro (to stjerner)

- MeMu, Vejle (én stjerne)

- Ti Trin Ned, Fredericia (én stjerne)


DET BETYDER VURDERINGERNE:

- Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".

- To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd". 

-  En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori". 


Der er fem kriterier, som Michelin-folkene vurderer restauranterne på:

1. Kvaliteten på råvarerne.

2. "Håndværket" - altså smagen og tilberedningen.

3. "Personligheden" - hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.

4. "Noget for pengene".

5. "Kvalitet over tid" - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.


Kilde: Michelin / Kristeligt Dagblad



Pandemi har betydning

Når de skandinaviske Michelin-stjerner uddeles i Stavanger i aften, så er det godt et halvt år senere, end det var planlagt. Coronapandemien spiller nemlig stadig ind, og ifølge Søren Frank, så kan det også betyde, at Michelin-guiden vil være mere nådig i sin bedømmelse af restauranterne.

- Det har været en særlig corona-version, de har oplevet på restauranterne. Derfor tror jeg, de vil fare mere sindigt frem og ikke gå ud med sablen og hugge restauranterne ned, siger han til Ritzau.

Ifølge Svend Rasmussen er det helt store spørgsmålstegn, hvor meget de forskellige Michelin-bedømmere, der alle kommer fra udlandet, har haft tid og mulighed for at spise, smage og vurdere, når internationale rejser har været så stor en udfordring, som det har været det seneste halvandet år.

- Vi kommer ud af en periode med corona. Michelin-folkene har et princip om, at man ikke må vurdere restauranter i eget land, og derfor er det tvivlsomt, hvor meget de Michelin-folk, der så kommer fra udlandet har kunnet udføre bedømmelserne, siger Svend Rasmussen, der uddyber, at han tror på den baggrund tror på et 'status quo'-år for de syd - og sønderjyske restauranter.

Uddelingen begynder klokken 20.00 og kan følges på Michelin-guidens hjemmeside.