Usædvanligt mange markbrande i weekenden - det skal du gøre, hvis du ser en mark i flammer

Weekendens høje temperaturer har beskæftiget brandvæsner rundt omkring i det syd- og sønderjyske. Tørken er nemlig på det højeste i landsdelen.

Weekenden stod i høstens tegn. Og de høje temperaturer fra hedebølgen har ikke gjort det nemmere for landmændene få høsten i hus uden fare for brand. Syd- og Sønderjylland er et af de områder i landet, der i øjeblikket ligger højest på tørkeindekset ifølge DMI. Det betyder stor risiko for brand. 

Særligt et sted i Syd- og Sønderjylland har været hårdt ramt. 

For Trekantsområdet Brandvæsen blev det nemlig en travl weekend. 10 markbrande blev det til, og det er usædvanligt, siger beredskabsdirektør for Trekantsområdets Brandvæsen, Jarl Vagn Hansen.

- Det er ikke normalt at have så mange brande på så kort tid. Men betingelserne er også ideelle, fordi der bliver høstet alle steder lige nu.

Trekantsområdets Brandvæsen dækker kommunerne Vejle, Kolding, Fredericia, Middelfart, Billund og Vejen.

Markbrande er ikke et særsyn med høje temperaturer, men en mejetærsker i brand er alligevel usædvanligt.
Markbrande er ikke et særsyn med høje temperaturer, men en mejetærsker i brand er alligevel usædvanligt.
Foto: Chris Birkekær Pedersen, TV SYD

Intet afbrændingsforbud 

Men selvom røgen stiger op flere steder i de seks kommuner, så ser det heldigvis anderledes ud andre steder i landsdelen. Ifølge Jens Mølgaard, beredskabschef hos Sydvestjysk Brandvæsen, har weekenden ikke budt på flere markbrande, end de normalt oplever under høstsæsonen.

Der er heller ikke indført afbrændingsforbud endnu.

Jens Mølgaard forventer ikke, at et forbud bliver nødvendigt i denne omgang:

quote

Jeg følger også vejrudsigten, og indtil videre så viser prognoserne store mængder regn om kort tid.

Jens Mølgaard, beredskabschef hos Sydvestjysk Brandvæsen


Hvis du ser en mark i brand

Hos Brand & Redning Sønderjylland oplever de heller ikke brande udover det sædvanlige. Men Jesper Damm, der er afdelingsleder for Forebyggelse og Myndighed, har et godt råd til folk, der ser en mark i brand:

- Den almindelige borger skal så vidt muligt holde sig væk, fordi de har ikke materiellet til at at gøre nogen forskel, så de risikerer at komme til at holde i vejen med deres biler på adgangsveje for udrykningskøretøjer.

Sådan ser en brændt mark ud. Foto: Trekantsområdets Brandvæsen
Sådan ser en brændt mark ud. Foto: Trekantsområdets Brandvæsen

Når brandfareindekset varsler meget høj risiko for nem antændelse ved gløder eller mindre flammer, kan det være svært at undgå brand. 

Hvert år er de danske landmænd plaget af markbrande, der kan være farlige, når ilden hurtigt spreder sig i det tørre korn.