Uvished om hvornår de må åbne på teater skaber stor frustration og aflyste forestillinger

Selvom sundhedsministeren har varslet, at kulturlivet måske kan åbne på mandag efter fire ugers nedlukning, så hersker der stor frustration ude hos aktørerne.

Må teatre og andre fornøjelsesetablissementer åbne igen på mandag efter fire ugers nedlukning?

Måske. 

Den store usikkerhed der lige nu hersker, om hvornår coronasituationen tillader genåbning af kulturlivet, er megafrustrerende, synes de på Vejle Musikteater. For her kan man ikke bare gå på scenen med kort varsel uden at have øvet i længere tid forud.

Forestilling nu udskudt et år

Det har blandt andet betydet, at den planlagte forestilling Cabaret på musicalteateret nu er blevet udsat et år, fortæller Jens Frausing, der er instruktør og scenograf på stykket.

- Normalt ville der være travlt i systuen, hvor en seks til syv syersker ville sidde her i systuen og knokle med at blive klar til premieren, fortæller Jens Frausing under en rundtur på teatret. Men ikke i dag - der er helt tomt og stille.

Selvom coronarestriktionerne løber ud på mandag, hersker der stor usikkerhed, om de forlænges eller ej. Derfor bliver der ikke tid nok til at øve på stykket Cabaret, der skulle have haft premiere 27. januar.

-  Det er jo ikke en tænd-sluk-knap. Vi skal bruge tid på at forberede og bruge tid på at øve os, forklarer Jens Frausing.

Direktør på Vejle Musikteater Mette Kier er også frustreret over, det er meget svært at planlægge forestillinger, når vi ikke kender genåbningstidspunket.
Direktør på Vejle Musikteater Mette Kier er også frustreret over, det er meget svært at planlægge forestillinger, når vi ikke kender genåbningstidspunket.
Foto: Jørgen Guldberg

Økonomien presses

Direktør Mette Kier må også tænke på økonomien, der er presset af nedlukningen.

- Vi kan ikke nå at få det planlagt ordentligt, så vi har været nødt til at tage udgangspunkt i, hvad der er det bedste for teatret, og det er at aflyse og flytte nogle arrangementer, fortæller hun.

Vejle Musikteater får syv millioner kroner om året af Vejle Kommune. De resterende 30 millioner af omsætningen må de selv tjene.

Billetsalget går i stå, når der indføres restriktioner med ukendt varighed, mener teaterdirektør Mette Kier.
Billetsalget går i stå, når der indføres restriktioner med ukendt varighed, mener teaterdirektør Mette Kier.
Foto: Jørgen Guldberg

- Et af de store problemer er, at når restriktionerne bliver meldt ud, så går billetsalget typisk i stå på den her slags arrangementer. Folk ved jo ikke, hvornår kan få indløst billetterne, siger Mette Kier.

Folketingspolitikerne mødes i morgen for at diskutere genåbning, men endnu har teatrene ikke hørt det mindste.

- Vi har brug for vished

Både Mette Kier og Jens Frausing er klar over, at corona og omikron er en meget uforudsigelig virus. Men de har brug for en plan.

- Ja, sådan er det. Men så tag en beslutning (myndighederne red.), og jeg er ligeglad med, hvor lang tid vi skal være lukket. Men en langsigtet plan ville hjælpe os, mener Jens Frausing.

Cabaret sættes op af en forening af frivillige. Musicalen udskydes til januar 2023.

- Planlægning er utrolig vigtig for mig, da jeg også skal sikre mig økonomisk, siger Jens Frausing.

Derfor har han også en bøn til kulturministeren.

- Få lavet en plan, så vi kan se fremad, og så publikum også ved, hvad de har at rette sig efter, når de køber billetter.