10 gode råd til trafiksikker skolestart

Det er tid til skolestart og politiet, kommunerne og Rådet for Sikker Trafik er klar med kampagner om sikkerheden på skolevejen. Se de gode råd her.

Husk cykelhjelmen! Sørg for at ordentligt dækmønster på bilenm, så du kan bremse hurtigt op! Rådene er mange og børnenes og forældrenes oplevelse af skolevejen er forskellig fra skole til skole.

Vi hører gerne dine erfaringer. Følg linket og del dine erfaringer med på Facebook eller Twitter.

 

Ti gode råd

1. Træn skolevejen på cykel eller til fods med dit barn, både inden skolestart og i løbet af skoleåret.

2. Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om sikker trafik, der skal øvelse til. Træn derfor ruten sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder 'fast' hos barnet - også når han/hun engang skal tage vejen alene. Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på

3. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og lyssignaler, dér hvor I skal krydse vejen.

4. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn

5. Har I meget langt til skole, kan I evt. parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.

6. Lær dit barn de basale regler i trafikken: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor I kan orientere jer ordentligt mv.

7. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.

8. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.

9. Husk at du er rollemodel for dit barn ? han/hun ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, så er det svært for dit barn at forstå, at han/hun skal opføre sig anderledes .

10. Tjek om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området - og læs den!

Kilde: Rådet for Sikker Trafik