TV der bevæger dig

11 forældrepar har krævet erstatning D-vitamin sagen

11 forældrepar har samlet krævet erstatning gennem Vejle-firmaet Inno Pharma eller dets forsikringsselskab, oplyser produktionschef Jacob Gjelstrup.

21 børn er ramt af D-vitaminforgiftning i Sydjylland. Lille Ida på 7 uger har på grund af for meget D-vitamin kastet op i 5 uger. Foto: Hans Lauseten, TV SYD

Lene Bruun er en af de 11 forældre, og hun håber nu, at hendes datter Ida på syv uger får en erstatning.

- Og så håber jeg også, at det er et beløb, så firmaet kan mærke, at det her har konsekvenser, siger hun.

Men medmindre børnene får varige mén, skal forældrene ikke regne med en større erstatning. For det man typisk kan opnå, er en godtgørelse for svie og smerte på 190 kroner pr. dokumenteret sygedag, fortæller Lotte Bork, advokat med speciale i erstatningsret.

- Virksomheden har jo altid muligheden for at dække nogle tab, som den ikke er forpligtet til, for at redde sit gode navn og rygte, siger Lotte Bork fra Advokatgruppen.

Indtil nu er der fundet 87 børn som er påvirket af for meget D-vitamin - heraf er seks børn stærkt påvirket.

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn i alderen 0-2 år får et dagligt tilskud D-vitaminer. Læs hvorfor.

 D-vitamindråber til gravide og spædbørn fra firmaet Inno Pharma blev 1. august trukket tilbage, idet der er påvist et indhold af D-vitamin, som er 75 gange for højt og dermed skadeligt. 74 børn er indtil nu blevet forgiftet af dråberne.
 Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man benytter andre mærker og fortsætter med D-vitamindråberne som hidtil. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det vigtigt, at børn i alderen 0-2 år får et dagligt tilskud D-vitamin.
 Få her et overblik over, hvilken funktion D-vitamin har, og hvorfor det er vigtigt for denne aldersgruppe:
 * D-vitamins vigtigste funktion er at hjælpe kroppen til at optage kalk, og er nødvendigt for knogler og muskler.
 * Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og kan give muskelsmerter og svage muskler.
 * Solens uv-stråling er en effektiv kilde til D-vitamin, idet strålingerne får huden til at danne D-vitamin. Hvor meget D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor stærk solens uv-stråling er, og hvor længe man opholder sig i solen.
 * Børn i alderen 0-2 år anbefales et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitaminer idet, spædbørn ikke bør opholde sig i direkte sol. Børn op til 2 år skal beskyttes særligt mod direkte sol på kroppen.
 * Børn i alderen 0-2 år anbefales desuden D-vitamin, da kosten ikke kan gøre det alene. årstiden
 Kilde: Sundhedsstyrelsen
 

 

Mest sete på tvsyd.dk