TV der bevæger dig

20 dambrug nedlægges

Lukning af ældre dambrug fjerner 20 spærrende opstemninger i danske vandløb, så fiskene frit kan passere.

00:50 Luk video

Ejere af ældre dambrug har indgået frivillige aftaler om at stoppe mod en erstatning. Det sker efter miljøminister Kirsten Brosbøl i efteråret 2014 afsatte 20 mio. kroner til opkøb af ældre dambrug.

En række jyske kommuner blandt andre Thisted, Varde, Holstebro, Billund og Vejle har gjort brug af ordningen. Det betyder, at der i alt nedlægges 20 dambrug til gavn for naturen og miljøet.

- Opkøbsordningen er endnu et skridt i den rigtige retning for et bedre vandmiljø i Danmark. Fisk som laks og ørreder vil møde færre forhindringer i åerne til glæde for lystfiskerne, og færre næringsstoffer vil belaste vandmiljøet som følge af fiskeproduktion, siger miljøminister Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Det er kommunerne, der har lavet frivillige aftaler med dambrugsejere om lukningerne med penge fra Miljøministeriet, og beløbene til de enkelte dambrug varierer fra 70.560 kroner ? 3.601.660 kroner. Opkøbene vil ikke berøre højteknologiske dambrug og vil derfor ikke være begrænsende for vækst for dambrugserhvervet på landsplan.

Naturstyrelsen modtog 28 ansøgninger, som levede op til kriterierne til et samlet beløb på ca. 34 mio. kroner.

 

Se listen over de lukkede dambrug