TV der bevæger dig

23.000 dør af multiresistente bakterier i EU

I Danmark debatterer vi MRSA-smitte og fire dokumenterede dødsfald. I resten af EU dør mindst 25.000 mennesker hvert år af multiresistente bakterier. Altså bakterier, som lægerne ikke kan finde et antibiotikum imod.

23.000 mennesker dør i EU af infektioner, forårsaget af bakterier, som antibiotika ikke virker mod. Foto: colourbox.com

I EU dør mindst 23.000 hvert år af multiresistente bakterier. (Foto: Fra TV SYDs serie om MRSA)

1 af 2

Tallet stammer fra European Centre for Disease Prevention and Control, skriver Jyllands-Posten fredag.

I England alene er det 5.000 og i USA 23.000, mens der ikke findes tal for, hvor mange danskere der mister livet, fordi lægerne ikke kan finde et antibiotikum, der virker.

Professor Sally Davies har det videnskabelige hovedansvar for Englands sundhedsvæsen, og hun er dybt bekymret for fremtidens sundhedsvæsen. Hun frygter, at vi globalt har kurs mod hundredtusindvis af døde som følge af banale infektioner, fordi vi er for sløsede med brugen af antibiotika.

- Vi har kurs mod en tid, som fra før penicillinen blev opfundet, siger Sally Davies til avisen. Dengang døde 43 pct. af banale infektioner. I dag er det 7 pct. Men andelen, der dør af en banal infektion efter en lungebetændelse eller et nyt knæ, er hurtigt på vej op.

I TV SYDs undersøgelse har det vist sig, at der findes MRSA-smitte i hver femte pakke svinekød, indkøbt i 16 supermarkeder. MRSA-smitten er en bakterie, som ikke kan behandles med antibiotika. Infektion med MRSA er især kritisk for ældre og svækkede personer.