TV der bevæger dig

4.500 sydjyske spejdere samlet

I dag åbner Danmarkshistoriens største spejderlejr i Holstebro med mere end 35.000 spejdere fra hele landet - heriblandt godt 4.500 fra vores del af landet.

02:17

1 af 2

Det er første gang nogensinde, at landets fem spejderkorps mødes til en fælles spejderlejr - det sker fra lørdag til den 29. juli - og det er en forholdsvis moderne spejderlejr, der venter de mange deltagere.

Spejderne kan blandt andet se frem til ganske almindelige vandskyllende toiletter som dem hjemme på badeværelset.

- Det siger sig selv, at den primitive løsning med at grave sig et hul i jorden ikke holder, når man er mere end en lille flok af sted, forklarer Espen Keizer Nielsen, der udover at være tropsleder i Skovfolket også er med i fællesteamet for alle spejdergrupperne i Haderslev Kommune.

- Vi skal faktisk ikke så forfærdelig mange år tilbage, før toiletforholdene var store spande med toiletsædelåg, som spejderne skulle være med til at tømme et par gange i døgnet, fortæller spejderlederen og fortsætter:

- Der var jo ikke rigtig nogen, der syntes, det var det sjoveste i verden, og så var der altid en eller anden vittig sjæl, der fandt på at fordele en pakke gær i nogle af spandene, så de løb over i løbet af nul komma fem.

Snu kommune gav skylletoilet

Siden blev de løse spande udskiftet med toiletter støbt i plast, men selv om de var et stort fremskridt, ser spejdernes alligevel frem til at få rigtige toiletter på lejren.

- Lejren er jo både for helt små spejdere og ganske almindelige voksne, der er med som hjælpere. Derfor er det flot, at lejren har lagt sig i selen for at give alle en god oplevelse også på toiletsiden, uddyber Espen Keizer Nielsen.

Når det overhovedet kan lade sig gøre at opstille vandskyllende toiletter til 35.000 mennesker på en bar mark, er det fordi Holstebro Kommune har været rigtig snu i de seneste års planlægningsfase. Arealet, som lejren ligger på, er nemlig hverken lejet landbrugsjord eller militære arealer, men derimod et kommende parcelhuskvarter, hvor man så i god tid har byggemodnet området.

Det betyder, at en stor del af infrastrukturen omkring blandt andet vand og kloak allerede er på plads, så spejderne helt undgår tidligere tiders slamsugerløsning.

Mere kultur