TV der bevæger dig

Aggressive tiggere rejser rundt

Syd- og Sønderjyllands politi advarer mod østeuropæiske tiggere, der rejser rundt fra by til by. Tirsdag var de i Aabenraa, Sønderborg og Haderslev.

04:43

De døvstumme tiggere kan pludseligt tale, når de ikke får penge.

1 af 2

Politiet opfordrer til at ringe til 1-1-4, hvis man møder dem. Politiet kan registrere tiggerne og give dem en advarsel mod at tigge på gaden, hvorefter de ifølge straffeloven står til op mod et halvt års fængsel, hvis de alligevel fortsætter.

Ekstra Bladet fortæller i dag, at tiggerne optræder som døvstumme, der tilsyneladende samler penge ind til et børnecenter for døvstumme.

Tiggerne rejser rundt i hele landet, hvor de optræder i mindre grupper. Hvis en fra gruppen får en advarsel fra politiet, træder en anden fra gruppen til.

De optræder sædeles insisterende og aggressivt, hvis de bliver afvist.

Flere vidner fortæller til avisen, at tiggerne "glemmer", at de er døvstumme. De skælder højlydt ud, når de bliver afvist.

Kræver hurtig reaktion

Handelsstandsforeningerne i de østlige byer i Syd- og Sønderjylland mener, at det ikke er nok, at tiggerne i første omgang får en advarsel.

- EU-borgere bør straks få en bøde, mens tiggere fra andre lande straks bør udvises, siger koordinator Christian Schulz, der repræsenterer butikkerne i Haderslev.

Han fortæller, at tiggerne altid optræder i grupper, og at de underretter hinanden via mobiltelefoner.

- Hvis en ældre dame går med en åben taske på gågaden, så bliver de andre i gruppen underrettet, så de kan røve hende, fortæller Christian Schulz.

I går blev en gruppe på 12 bortvist fra gågaden af butikkernes vagt.

Tiggerne optræder også som tricktyve.

En familie med to voksne og to børn skabte så meget forvirring i en forretning, at det var nemt for en af dem at tømme kassen.

- Og de er bestemt ikke fattige. Når vi følgerne dem til deres biler, så er det nye, store biler, fortæller Christian Schulz.