Aktions-dag for hjerte-hjælp

I dag er det hjertestarter-dag over hele landet. Mange flere får hjælp end for ti år siden.

En forsker benytter dagen til at fortælle, at førstehjælp er afgørende for at overleve et hjertestop. Tal fra Dansk Hjertestop-register viser, at i 2011 blev der givet hjælp til 58 procent af dem, der fik hjertestop uden for hospitalet. Ti år tidligere var tallet tre gange mindre, nemlig 19 procent.

- Det er en markant udvikling. Når flere giver førstehjælp, kan det betyde, at flere overlever et hjertestop, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Mads Wissenberg fra Gentofte Hospital, til Ritzau.

TV Syd gik på gaden for at høre, hvordan folk har det med hjertestartere. Ved de, hvordan man bruger dem? Ved vi overhovedet, hvor man finder en hjertestarter?

Det er noget, man kan lære, og der er instruktion og demonstration af hjertestartere på mange sygehuse. Det kan betale sig at hjælpe, hvis man kommer ud for et af de årlige 3500 tilfælde af hjertestop, der er her i landet. Godt ti procent overlever, men det kan blive til mange flere, hvis vi alle ved, hvad vi skal gøre, når uheldet er ude.

I udsendelsen klokken 19:30 møder vi en mand, der har været med til at redde liv, fordi de han vidste, hvad man skal gøre, når det er nødvendigt.

Link til Hjertestarter.dk - - her kan du se et kort over, hvor der findes hjertestartere, ligesom du også kan finde en instruktionsfilm.